5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Gıdalara 'uydu' denetimi geliyor

Gıdaların üretim ve tüketiminin yapıldığı işyerlerinin uydu üzerinden coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak hatasız denetlenmesini öngören proje, Türkiye’de ilk kez Bursa’da hayata geçiriliyor.

Bursa Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü, yıllardır süregelen gıda denetim keşmekeşine son verecek ileri teknolojiye dayanan bir projeye imza attı.

Şube Müdürü Mehmet Kaya önderliğinde 17 Ocak’ta hayata geçirilen projeyle, 5179 sayılı kanun gereği öngörülen gıda üretiminin ve satışının yapıldığı Bursa sınırlarındaki tüm işyerleri, Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemi ve GPS (Global Yer Belirleme Sistemi) kullanılarak tespit edilecek.

Sonraki aşamada, Microstation (Uydu Görüntüsü İşleme ve Çizimi), Image Analyst (Uydu Görüntüsü İşleme ve Analizi) ile Geomedia Professional (Coğrafi Bilgi Sistemleri) programları kullanılarak tespit edilen işyerlerinin haritaları çıkarılacak. İşyerleri taranarak, elde edilen adres bilgileri elektronik haritalara işlenerek, koordinatları belirlenen ticari mekanlar haftalık ve günlük denetlenecek.

İşyerleri hakkında elde edilen veriler de harita üzerinde bulunan her işyerinin bilgi dosyasına periyodik olarak işlenecek. Haritalar bilgisayar ortamında olduğu için işyerleri hakkındaki güncellemeler devamlı takip edilerek, harita üzerine kolaylıkla görülebilecek. Şehirdeki tüm işyerlerinin haritalarının çıkarılmasının ardından eskiden beri süregelen verimsiz denetimler son bulacak ve denetimlerde tekerrür engellenecek.

Ayrıca kenar noktalarda kalmış ve ulaşılamamış işyerleri gözden kaçmayacak. Elektronik haritalar sayesinde düzenli denetim, yakıt tasarrufu ve zamandan kazanç sağlanacak. Harita üzerinde istenilen her türlü bilgiye basit bir şekilde ulaşılabilecek ve şikayet konusu olan işyerlerinin tespiti yapılarak, hemen müdahale edilecek.

Öte yandan, gıda sicili olmayan, sorumlu müdür sözleşmesi biten veya hiç olmayan, kapasite raporunun tarihi geçen, denetlenmeyen işyerlerine ulaşılarak gerekli düzenlemeler de yapılacak. Proje sayesinde ulaşılamayan ve denetlenmeyen işyerinin kalmayacağına işaret eden Kaya, haritanın çıkarılmasında Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemi’nden yararlanılacağını ifade etti.

Bu zamana kadar yapılan denetimler sırasında tüm işyerlerinin gıda mevzuatı hakkında bilgilendirildiğini anlatan Kaya, bundan sonraki denetimlerde karşılaşılacak usulsüzlükler halinde cezai müeyyide uygulanacağını kaydetti. Projenin uygulanması ile birlikte gıda sicili, çalışma izni ve üretim izni başvurularında muazzam bir artış beklediklerinin altını çizen Kaya, projenin 20 bin YTL’ye mal olacağını ve iş gücü, verimlilik, hız ve güvenli denetim açısından yeni bir çığır açılacağını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2005 Perşembe 15:15:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?