6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Girit yemekleri görücüye çıktı

GİRİT YEMEKLERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği, Girit yemeklerini tanıttı.

Yunanistan'ın çeşitli yerlerinden Türkiye'ye göç eden mübadele göçmenleri tarafından kurulan Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği, dünyaca ünlü Girit yemeklerini düzenledikleri organizasyonla kamuoyuyla paylaştı. Girit'in en meşhur yemeklerini yapan dernek üyesi hanımlar, lezzette olduğu kadar görsellikte de yarıştı. Kadınlar, bayrama özel yemeklerin de tarifini vermeyi unutmadı. Hanımlar, bereket ettirdiğine inandıkları için arife günü yaptıkları kulurya (üzümlü kek) ve kurban bayramına özel nohutlu ekmeği de misafirlerine tattırdı.

Dernek Başkanı Hüseyin Türker, Girit mutfağında her mevsime ait farklı özellikler olduğunu belirtirken, uzun ve sağlıklı bir ömür isteyen insanların Girit mutfağını mutlaka tanımalarını tavsiye etti. Türker, 'yeşil sofra' olarak bilinen Girit mutfağında 150'ye yakın yemek bulunduğunu kaydetti. Türker, mutfaklarının en önemli malzemesinin zeytinyağı ve mahalli otlar olduğunun altını çizdi. Girit yemeklerinin başında Yumurtalı patates, çullama, şevketi bostan, yoğurtlu et, etli ebe gömeci, kabak çiçeği dolması, biberli radika geldiğini belirten Türker, mutfaklarının en bariz özelliklerinden birinin de ot ve etin aynı tencerede pişmesi olduğunu vurguladı.

Dernek hakkında da bilgiler veren Türker, "30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye'de bulunan Rumlar Yunanistan'a, Yunanistan'ın Girit, Kandiya, Hanya, Selanik, Kavala, Drama, Parga, Yanya, Drama, Langaza bölgelerinde yaşayan Türklerin anavatana göçüyle mübadele başladı. Biz mübadele edenlerin torunu olarak derneğimizi kurduk. Mudanya'da 150 üye ile faaliyetlerimize devam ediyoruz. Mübadiller, gelenek ve göreneklerinin ayrılmaz parçası olan mutfaklarını halen yaşatıyorlar. Akdeniz mutfağı zeytin yağlı ağırlıklıdır. Zeytin yağlı yemeklerle beslenenlerde kalp krizi geçirme riski ve kolestrol olmaz. Yaş ortalaması 90 olsa da 100 yaşına kadar yaşayanlara rastlanır" dedi.

GİRİT YEMEKLERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI
GİRİT YEMEKLERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2010 Perşembe 15:13:05
Güncelleme :18 Kasım 2010 Perşembe 15:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?