3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Gizemli yolculuk

Karacabey'de Marmara Denizi'yle Kocaçay Deltası'nın birleştiği noktada bulunan Dalyan Gölü, Meksika'dan gelen yılan balıklarına ev sahipliği yapıyor. Binlerce deniz mili yol katederek Marmara Denizi'ne ulaşan yılan balıkları, yumurtalarını Dalyan Gölü'ne bıraktıktan sonra tekrar anavatanları olan Meksika Körfezi'ne dönüyor.

Yeniköy sahili, Subasar ormanı, Kocaçay Deltası, Dalyan ve Poyraz Gölü'yle Türkiye'nin doğa harikalarını bünyesinde barındıran Bursa'nın Karacabey ilçesinde, her yıl filmleri aratmayacak gizemli bir olay yaşanıyor. Üreme döneminde doğal yaşam alanları olan Meksika Körfezi'nden yola koyulan yılan balıkları, önce Atlantik Okyanusu'nu aşarak Akdeniz ve Ege Denizi'ne uğruyor, daha sonraysa rotalarını Marmara Denizi'nin kıyısında bulunan Dalyan Gölü'ne çeviriyor. Kum tepeciklerini aşarak Dalyan Gölü'ne
yumurtalarını bırakan yılan balıkları, yeniden Meksika Körfezi'ne dönüyor. Görenleri şaşkına çeviren bu ilginç yolculuk, günümüzde doğa bilimcilerinin en çok ilgisini çeken araştırma konuları arasında yer alıyor.

Bu gizemli yolculuğu Türk halkına tanıtmak amacıyla gezi düzenleyen Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer Matlı, yılan balıklarının nesillerini devam ettirmek için yaşadığı zorlu serüveni anlattı. Matlı doğa harikası olayla ilgili şunları söyledi:
"Dalyan bölgesi dediğimiz yerde bir sürü küçük göllerimiz mevcuttur. Bu göllerin herkesin ilgisini çeken özelliği, yılan balıklarının yavrulama bölgesi olması. Döllenme dönemlerinde her sene bu yılan balıkları Meksika Körfezi'nden hareket eder, okyanusu, Akdeniz'i geçer. Ege ve Marmara Denizi'ne girdikten sonra Karacabey'in boğaz bölgesindeki Dalyan dediğimiz bölgeye gelir. Göller bölgesinde kum tepeciklerini sürünerek geçer. Göle yumurtalarını bıraktıktan sonra tekrar anavatanları olan Meksika Körfezi'ne geri dönerler."

AK Parti Bursa milletvekili Ali Koyuncu da Karacabey'in doğal güzelliklerinin taşıdığı öneme dikkat çekerek yılan balıklarıyla ilgili, "Yılan balıkları sürünerek kumluğu aşıp Dalyan Gölü'ne ulaşıyor. Buraya havyarlarını bırakıyorlar. Bu havyarlardan da yavrular elde ediliyor. Yılan balıkları havyarlarını bıraktıktan sonra Meksika'ya dönüyor" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 10:29:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?