4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Gizli kansere dikkat!

GİZLİ KANSERE DİKKAT

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıbbi Onkololoji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Manavoğlu, insan vücudunda yıllarca sessiz kalan kanser türleri olduğunu söyledi. Yılda 135 paket sigara içen bir insanın kansere yakalanma riskinin yüzde 35 arttığını kaydeden Manavoğlu, çevre ve beslenme faktörünün de kansere yakalanmayı tetiklediğini bildirdi.

14. Onkoloji Sempozyumu öncesi açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Osman Manavoğlu, tabii şartlarda yetişen gıdalardan ninelerimizin hazırladığı yiyeceklerin en sağlıklı besin olduğuna dikkat çekti. Erkeklerin 'Yeteri kadar yaşasak hepimiz prostat kanseri oluruz' gibi bir düşüncesi olduğunu belirten Manavoğlu, kanserin yelpazesinin çok geniş olduğunu anlattı. Yıllarca sessiz kalan ve hayat standardını engellemeyen kanser türlerine karşı dikkatli olunmasını isteyen Manavoğlu, "70 yaşından sonra ölen birçok

insanın otopsisinde kanser tespit ediliyor. Ancak onlar kanser olduklarını bilmiyor. Kanserin yelpazesi çok geniş. Çok kısa sürede ölümle sonuçlanabilen, ne yaparsak yapalım etkili olamadığımız kanser türleri de var. Ancak teşhis ve tedavi edilmese de yıllarca sessiz kalan, hastanın hayat standardını etkilemeyen kanser çeşitlerine dikkat etmek gerek. Tıpta her hastaya her zaman yapılabilecek bir şeyler vardır" dedi.

 

"ASBESTLİ TOPRAĞA DİKKAT"

İç Anadolu Bölgesi'nde başta Nevşehir olmak üzere yaygın olan asbestli toprakta yaşayanların kansere yakalanma riskinin yüksek olduğunu dile getiren Manavoğlu, "Hani uzakta bir köy var derdik. İçi dışı tertemiz derdik. Ama asbestli toprağın bulunduğu köy kanser için elverişli yerdir. O köylerde olağanüstü yüksek oranda kanser vakaları görülüyor" diye konuştu.

Sigara içenlerin büyük kısmının kansere yakalandığının altını çizen Manavoğlu, "Sigara kansere yakalanma riskini artırıyor. Yılda 135 paket, yani 3 günde 1 paket sigara içen insanların kansere yakalanma riski yüzde 35 artıyor. Miktar ve süre arttıkça bu oran da artıyor" diye bilgi verdi.

 

"AKDENİZ TİPİ BESLENME KANSERİ AZALTIYOR"

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Lütfi Özkan, 1997 yılında İzmir'de yapılan araştırmada 100 bin insandan 147'sinin kanser hastası olduğunun, 2005'te yapılan araştırmada ise 100 bin kişiden 225'inin kanser olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Genç nüfus sebebiyle kanser oranlarının düşük olduğunu belirten Özkan, "Genç nüfus oranının fazla olması sebebiyle bizde kanser vakası düşük. Beslenme alışkanlığımızın Akdeniz tipi olması kansere yakalanma riskini azaltıyor" dedi.

GİZLİ KANSERE DİKKAT
İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2009 Cumartesi 12:47:00
Güncelleme :5 Aralık 2009 Cumartesi 13:06:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?