4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Göçmenler' kitabı okuyucuyla buluştu

Yüzyıllardır sürgün, işsizlik ve başka sebeplerle gelenlerle bir göçmen şehri olan Bursa, muhacirlerin kültürel zenginliklerini tanıtan yeni bir esere daha sahip oldu.

Osmangazi Belediyesi'nin Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinin katkılarıyla hazırladığı "Bursa'nın Zenginliği: Göçmenler" adlı kitap okuyucuyla buluştu.

Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'nde düzenlenen kitap tanıtım törenine, Bursa milletvekilleri Altan Karapaşaoğlu ve Ali Kul'un yanı sıra, kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu'nun koordinatörlüğünde Doç. Dr. Cafer Çiftçi, Yard. Doç. Dr. İsmail Selimoğlu, Yard. Doç. Dr. Hülya Taş, Araştırma Görevlisi Fulya Düvenci Karakoç, Dr. Zeynep Dörtök Abacı, Doç. Dr. Kemal Arı, Yard. Doç. Dr. Muammer Demirel ve Dr. Neşe Öztimur tarafından hazırlanan "Bursa'nın Zenginliği: Göçmenler", Bursa'ya gelen muhacirlerin geçmişini anlatıyor. Balkan savaşları ve mübadele, Kırım ve Kafkasya'dan göçler, 93 Harbi ve muhacirleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen göçler gibi konuların ayrıntılı bir şekilde işlendiği kitapta, Bursa'da oluşan göçmen kültürü okuyucuya anlatılıyor. Göçün, hem göçenler için hem de kent açısından sosyal ve ekonomik etkilerinin de araştırıldığı kitap, Bursa'da göçle ilgili bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma oldu.

Çalışmayla ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, fiziki mirasın yanı sıra, kültürel mirasın da yaşatılması gerektiğini vurguladı. Altepe, "Bursa'nın somut olan ve somut olmayan kültürel mirasını ayağa kaldırmak için büyük bir fedakarlıkla çalışıyoruz. Anıt eserlerimizin ayağa kaldırılması noktasında önemli bir noktaya geldik. Ancak aynı çalışmanın, somut olmayan kültürel mirasımızın ayağa kaldırılması noktasında da yapılması gerekiyor. Bugün elimizde tuttuğumuz kitap da bu çabanın ürünüdür. Bugüne kadar 100'ün üzerinde eser hazırlayıp, Bursa belgeliğine kazandırdık. Son kitap bu zincirin en son ve güçlü halkasıdır" şeklinde konuştu.

Altepe, kitabın hazırlanmasında emeği geçen akademisyenlerin konuyu bir 'sosyal sorumluluk' projesi olarak değerlendirerek, hiçbir bedel talep etmediklerini bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 18:30:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?