6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Gölyazı Venedik'e döndü

SOKAKLARI VENEDİK'E DÖNEN GÖLYAZI TEHDİT ALTINDA

Bursa'da Uluabat Gölü'ndeki su seviyesinin 6 metre 78 santime yükselmesi Gölyazı köyü sakinlerinin hayatını iyice tehdit etmeye başladı.

Tarihi köyde sahildeki onlarca evi su basarken, vatandaşlar evlerine kayıkla gitmeye devam ediyor. Kaymakamlık, belediye ve sivil savunma, su seviyesinin önümüzdeki günlerde yeni yağış ve fırtınayla daha da artmasından endişe ederken, yaz aylarındaki kuraklıkta dua ettiklerini belirten köy sakinleri, "Allah'ın işine karışılmaz, şimdi afetle karşı karşıyayız" diyor. Sel baskını nedeniyle balıkçıların kayıkları adeta evlerin içine kadar girerken, dağılan ağlar da tamir edilmeye çalışılıyor.

Uluabat Gölü'ndeki geçen hafta 6.40 metre seviyesinde zirve yapan su seviyesi son birkaç günde 6 metre 78 santime yükseldi. Önümüzdeki birkaç gün içinde yeni yağış ve lodos fırtınasının tehdit oluşturacağı endişesi yaşayan Gölyazı köyü sakinleri, tedbirlerini alıyor. Gölün yükselen suları evlerin içine kadar girerken, birçok yerleşim yeri de sular altında kaldı. Kayıklarıyla evlerine giden vatandaşlar, evlerindeki eşyaları güçlükle kurtarıyor.

Yükselen su seviyesi göldeki sazan ve turnaları da vurdu. Köylüler, balıkların tarım arazilerine dağıldığını belirterek yasak avlanmaya karşı çevre köylerde operasyon yapılmasını istedi.

Sahildeki evi yıkılma tehlikesi geçiren ve bir katı tamamen sular altında kalan 4 çocuk babası Süleyman Demirdöver, "46 yaşındayım. Böyle bir şey görmedim. 30 yıl önce bahar aylarında benzer manzara yaşanmıştı. Ama su birkaç günde geri çekildi. Şimdi 20 gündür benzer durum söz konusu. Daha da kötü olmasından endişe ediyoruz. Evimizin yıkılmasından korkuyoruz. Birinci kattaki eşyalarımızın bir kısmını kurtardık. Yazın 30 metre ilerideki sazlıklarda gölgelik yapmıştık. Kuraklık vardı ama şimdi afet yaşıyoruz" diye konuştu.

Gölyazılı kadınlar da yazın duaya çıktıklarını belirterek, "İstanbul'da da kuraklık vardı. Ama barajlar doldu. Burada da afet yaşanıyor. Daha da kötü olmasından korkuyoruz. Allah'ın işine karışılmaz" şeklinde konuştu.

Kaymakamlık, Nilüfer Belediyesi ve Sivil Savunma ekipleri, daha büyük bir afete karşı tedbir aldı. 23 evin tamamen sular altında bulunduğu Gölyazı'da belediye bin adet kum torbası hazırlattı. Gölyazı merkezinde suyun daha da içeri girmesini engellemek için mini bir set oluşturuldu. Ayrıca evlerin tıkanan giderleri de belediye ekiplerince açılıyor. Temizlik ekipleri de selin karaya sürüklediği odun parçalarını topluyor.

1 Mart'ta turna, 1 Nisan'da sazan avı yasağını bekleyen balıkçılar da sel sebebiyle arızalanan ağlarını tamir edip temizledi. Telekom ekipleri de sandala binerek suyun altında kalan ve hasar gören kabloları tamir etti.

Öte yandan kapanan benzin istasyonu da sular altında kalınca pompaların yanına park edilen balıkçı kayıkları ilginç görüntülerin oluşmasına sebep oldu. Gölyazı köyü yakınlarında binlerce dönüm tarım arazisinin de sular altında kalması dikkat çekti.

SOKAKLARI VENEDİK'E DÖNEN GÖLYAZI TEHDİT ALTINDA
SOKAKLARI VENEDİK'E DÖNEN GÖLYAZI TEHDİT ALTINDA
SOKAKLARI VENEDİK'E DÖNEN GÖLYAZI TEHDİT ALTINDA
SOKAKLARI VENEDİK'E DÖNEN GÖLYAZI TEHDİT ALTINDA
SOKAKLARI VENEDİK'E DÖNEN GÖLYAZI TEHDİT ALTINDA
SOKAKLARI VENEDİK'E DÖNEN GÖLYAZI TEHDİT ALTINDA
SOKAKLARI VENEDİK'E DÖNEN GÖLYAZI TEHDİT ALTINDA
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 14:03:01
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 20:44:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?