6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Görmeden satranç oynuyorlar

GÖRMEDEN SATRANÇ OYNUYORLAR

Bursa'da, kendileri için özel olarak hazırlanan tahtalarında satranç oynayan görme engelliler, gelecek ay düzenlenecek Türkiye Şampiyonası'na hazırlanıyor.

Ünlü sanatçı Metin Şentürk'ün hız rekorunu kırmasının ardından neler yapabileceklerini ispatlayan görme engelliler, Bursa'da katıldıkları kurs sonrasında oynadıkları satrançla herkesi hayrete düşürdü.

Osmangazi Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü'nün düzenlediği satranç kursuna katılan kursiyerler, 90 saatlik eğitimlerini tamamladı. Elmasbahçeler Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, satrançtaki ustalıklarını sergileyen görme engelli gençlere sertifikaları Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar tarafından verildi.

Belediye Başkanı Mustafa Dündar, insanların uğraştıktan sonra birçok engeli aşabileceğine dikkat çekerek, ''Görme engelli arkadaşlarımız, gösterdikleri çaba sayesinde bir engeli daha aşarak satranç oynamayı öğrendi. Kendilerini kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum'' dedi.

Öğrencilerinin son derece başarılı olduğunu söyleyen satranç kursu öğretmeni Abdurrahim Çiçek ise kursa eğitim vermek için çağırdıklarında önce tedirgin olduğunu söyleyerek, "Görme engelli arkadaşlarımızın bu oyunu öğrenebileceğini açıkçası pek sanmıyordum. Ama derslere başladığımızda, gördüm ki arkadaşlarımızın gözleri görmese de gönülleri mükemmel görüyor. İlk 2 haftada taşları tanıdılar. öğrencilerim azim ve gayretleri sayesinde bütün taşların özelliklerini öğrendi. 90 saat geride kaldı. Artık rahatça

oynuyor, hamle yapabiliyorlar. Siyah olan satranç taşının üzerinde çivi var. Öğrenci el kabiliyetleri yüksek olduğu için hangi taş olduğunu hemen anlıyor Taşların düşmemesi için de altında tahtaya giren çıkıntıları var'' diye konuştu.

Gelecek ay Bursa'da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası'na hazırlık yaptığı belirtilen görme engelli kursiyerler de satrancı öğrenmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek kursun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sertifika töreninin ardından, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ama öğrencilerden biriyle satranç oynadı. Dündar oyunun sonuna gelmeden, ''Mat olmadan kalkayım'' diyerek öğrencilerin bu konuda ne kadar yetenekli olduğunu gösterdi.

GÖRMEDEN SATRANÇ OYNUYORLAR
GÖRMEDEN SATRANÇ OYNUYORLAR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2010 Çarşamba 10:44:03
Güncelleme :21 Nisan 2010 Çarşamba 18:16:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?