4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Göz kamaştıran hat sergisi

Türkmen sanatçı Muhammed Necib'in hüsn-ü hat eserlerinden oluşan sergi göz kamaştırdı. "Türkmeneli" adlı hat sergisi Ördekli Kültür Merkezi'nde Bursalı sanatseverlerle buluştu.

10 Mayısa kadar ziyarete açık kalacak sergide aralarında Fatiha, Yasin, Ayet-El Kürsi'nin de bulunduğu 35 surenin hüsn-ü hat çalışması yer alıyor. Serginin açılışında konuşan Necib, sülüs, divani, nesih, ta'lik, celi divani, kufi örneklerinden oluşan yazıların gördüğü ilgiden memnun olduğunu söyledi.

2 yıldır Türkiye'de yaşayan Necib, Tahtakele'de açtığı atölyesinde çalışmalarına devam ediyor. Türkmen sanatçı, oldukça zor hayat şartlarının ardından huzuru Türkiye'de yakaladığını belirtiyor. 1. Körfez Savaşı nedeniyle Kerkük'ten ayrılmak zorunda kalan sanatçı, önce Kuveyt'e gittiğini, ardından da İsveç'e geçerek bu ülkenin vatandaşı olduğunu söyledi.

Necib, "2 yıl önce Bursa'ya geldim. Daha önce gittiğim hiçbir yerde sanatım bu kadar ilgi görmemişti. Çok mutluyum. İsveç'te yaşayan ailemi ve çocuklarımı Türkiye'ye getirmek istiyorum. Bursa'da hem çalışmalarıma devam ediyor, hem de çok sayıda öğrenciye hat sanatı öğretiyorum" dedi.

Yaklaşık 40 yıldır hat sanatıyla uğraşan Muhammed Necib, sülüs, nesih, icaze, ta'lik, divani, celi divani, rika, kufi yazılarını yazabiliyor. Türkmen hattat şimdiye kadar başta Dubai, Kahire, Kuveyt başta olmak üzere birçok yerde sergi açtı. Lise öğrenimi sırasında hattat Haşim El-Bağdadi'den hat dersleri alan sanatçı, Bağdat'ta güzel sanatlar fakültesinde okuyarak sanatını pekiştirdi. Necib, hat sanatının inceliklerini Türk halkına öğretmeyi ve bu sanatı yaygınlaştırmayı hedefliyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 12:04:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?