3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Günay'dan destek sözü

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk sinemasına gereken desteğin verilemediğini belirterek, devletin bundan sonra sinemayı destekleyeceğinin sözünü verdi. İpek Yolu Film Festivali Açılış Gecesi'nde Türk sinemasının ünlü oyuncusu Fatma Girik'e Ahmet Vefik Paşa ödülü verildi. Gecede Şevval Sam'ın seslendirdiği şarkılara Bakan Günay ve konuklar hep bir ağızdan eşlik etti.


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2.'si düzenlenen 'Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali', görkemli bir açılış töreniyle başladı. Tayyare Kültür Merkezi'nde yapılan açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sinemanın kitlesel bir sanat dalı olduğunu vurgulayarak, devletin sinemaya katkısının yeterli olmadığını ifade etti.

Bakan Günay, "Sinemayı hak ettiği yere getiremedik. Ancak devletimiz, sinemayı önümüzdeki yıllarda destekleyecektir. Türkiye için büyük bir tanıtım yapılmasını istiyorsak, doğrudan sinemaya yatırım yapmalı ve kamunun desteğini sağlamalıyız. Türkiye'nin tarihi derinliğini, güzelliğini anlatan kaliteli bir prodüksiyona imza atmalıyız" dedi.


Bursa'da bugün gezdiği Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile Balibey Hanı projelerinin kendisini çok heyecanlandırdığını ve gururlandırdığını belirten Günay, "Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile geçmişi 500 yıl öncesine dayanan bir kervansaray olan Balibey Hanı, geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde aslına uygun şekilde restore edilmiş. Bu çalışmalar kış turizminde, kültür turizminde, sağlık ve kongre turizminde Bursa için çok önem taşımaktadır. Bu adımlar Bursa'yı marka haline getirecektir" diye konuştu.


Gecede açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Onursal Başkanı Hikmet Şahin, İpek Yolu Film Festivali'ni dünyanın sayılı organizasyonları arasına taşımayı hedeflediklerini kaydetti. Festivalin gerek film, gerekse sinema sektöründen katılımcı sayısı bakımından 2 yılda yaklaşık 3 kat büyüdüğünü ifade eden Şahin, dünyanın 30 ülkesinden gelen 85 yabancı yönetmen ve oyuncu ile de uluslararası kimliğinin sözde kalmadığını da gösterdiklerini belirtti. Başkan Şahin, hedeflerinin Bursa'yı bir marka haline getirmek olduğunu da vurguladı. İpek Yolu Film Festivali'ni düzenleyerek bu tarihi yolun, sadece ticaretin değil, kültür ve sanatın, dolayısıyla ülkeler arası barış ve hoşgörünün de zemini olmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade eden Şahin, "İpek Yolu'nun kadim durağı Bursa, bu organizasyonla İpek Yolu'nda yer alan ülkelerin kültür ve medeniyetlerinin buluşma noktası haline gelecektir. Festivalimiz yalnızca Bursa'ya hizmet etmeyecektir. Teknolojik gelişmelerin hayata egemen olması, sinema sanatını da olumsuz etkilemiştir. İnternet ve diğer kitle iletişim araçları, deyim yerindeyse sinemanın tahtını sarsmıştır. Ancak Türk sineması tam da 'bitti' denilen noktada, özellikle genç yönetmenlerin başarılı ürünleriyle yeniden atağa kalkmıştır. İşte festivalimiz, Türk sinemasının bu şahlanışına yeni bir ivme katacak, sinemamıza yeni isimler kazandıracaktır" şeklinde konuştu.

FATMA GİRİK'İ DUYGULANDIRAN ÖDÜL
Konuşmaların ardından festivalde yapılacak olan yarışmaların jüri üyelerinin de tanıtıldığı '2. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali'nin açılış töreninde duygusal anlar yaşandı. Henüz 14 yaşındayken adım attığı Türk sinemasında 50 yıldır yıldızı parlayan usta oyuncu Fatma Girik, 'Ahmet Vefik Paşa Onur Ödülü'nü geçen yılki umut ödülünün sahibi Çağan Irmak'ın elinden aldı. Duygu dolu dakikaların yaşandığı törende genç yönetmen Çağan Irmak, yazacağı bir filmde usta sanatçıyla birlikte çalışmak istediğini söyledi. Girik, ödülünü genç yönetmen Çağan Irmak'tan almanın sevincini yaşadığını belirterek, "Bu ödül, son dönemde aldığım 6. ödül oldu. Çok mutluyum, herkese çok teşekkür ediyorum. Çağan Irmak söz verdi. 51. sanat yılımda Çağan Irmak'ın yapacağı filmde Halil Ergün ile birlikte rol alacağım" dedi.


Törenin ardından sahne alan Şevval Sam ve Yansımalar Grubu, unutulmaz türküleri Bursalılar için seslendirdi. Sam'ın söylediği şarkılara Bakan Günay ve davetliler de eşlik etti. Davetliler, konserin ardından festivalin açılış filmi Armin'i izledi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 04:39:32
Güncelleme :8 Aralık 2007 Cumartesi 15:00:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?