6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Gürsu'da tarih canlanıyor

GÜRSU'DA TARİH CANLANIYOR

Bursa'nın Gürsu ilçesinde tarihi evler restore edilerek turizme kazandırılacak.

Rum mimarisinin özelliklerini yansıtan tarihi evlerin sahiplerine seminer verildi. "Asya'dan Avrupa'ya Kültür Köprüsü Kuruyoruz" projesi kapsamında Yunanistan'daki tarihi Rum evlerini mercek altına alan ekip, Gürsululara konu hakkında bilgi verdi. Rum mimarisine göre inşa edilen Gürsu'daki pek çok tarihi binanın turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Özellikle Taşköprü, Mimarsinan ve Fatih caddelerndeki 200 yıllık tescilli 57 yapının sahiplerine restorasyon konusunda seminer verildi.

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürü Serpil Arık, İl Özel İdaresi'nden sanat tarihçisi Şaban Duman ve restoratör Aslı Ökten'in de konuşmacı olarak katıldığı seminerde, evini restore ettirmek isteyenlere devletin verdiği hibe desteklerden, kredilerden ve restorasyon mevzuatı hakkında bilgiler verildi.

AB Ulusal Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında Yunanistan'daki tarihi Rum ve Osmanlı yapılarını incelediklerini ifade eden Ümit Arslanoğlu, Yunanistan'da yetkililerle fikir alışverişinde bulunduklarını, proje ekibi olarak orada edindikleri intibaları ilçedeki tescilli yapı sahipleriyle paylaştıklarını söyledi. İlçenin potansiyel kültür turizmini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Arslanoğlu, ilk seminerlerini düzenlediklerini ifade etti.

Gürsu'yu tarihi kimliğine kavuşturmak maksadıyla çalıştıklarını söyleyen Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, aciliyet gerektiren maili indiham durumundaki yapıların röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin çizilmeye başlandığını belirterek, "Mübadeleyle ilçemizden ayrılan Rumların bıraktıkları 200 yıllık bu yapıların ayağa kaldırılması, başta ilçemiz olmak üzere Bursa ve Türkiye'nin kültürel imajına olumlu katkı sağlayacaktır" dedi.

GÜRSU'DA TARİH CANLANIYOR
GÜRSU'DA TARİH CANLANIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2010 Pazar 09:22:05
Güncelleme :21 Kasım 2010 Pazar 09:46:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?