4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Gürsu'da tarih canlanıyor

Ortaköy Camii'nin yanına Kültür ve Turizm Merkezi, aynı sokaktaki papaz evine ise butik otel inşa edilecek.

Bursa'nın Gürsu ilçesinde tarih ayağa kalkıyor. BEBKA'dan alınan 1.5 milyon liralık hibeyle harekete geçen Gürsu Belediyesi, kiliseden çevrilen Ortaköy Camii'nin yanına Kültür ve Turizm Merkezi, aynı sokaktaki papaz evine ise butik otel yapacak.

Mübadele öncesinde Rumların yaşadığı Gürsu'da turizmi canlandırmak için harekete geçen belediye, BEBKA'dan 1.5 milyar liralık hibe aldı. Bu kapsamda mazisi bin 400'lü yıllara dayanan İstiklal Mahallesi'nde tarihin ayağa kaldırılması için çalışmalar başlatıldı. 120'ye ye bakın bina tescillendi. Tarihin canlanması için Anıtlar Kurulu'ndan özel izin alındı. İlk olarak, açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve kiliseden dönme tarihi Ortaköy Camii'nin bahçesine inşa edilecek Kültür ve Turizm Merkezi'nin temeli atıldı. 6 ayrı dalda teorik eğitim verileceği doğa sporları okulu ve kent müzesinin de yer alacağı merkez, geçmişin aynası olacak.

Tarihi dokuya uygun olarak rekonstrüksiyon yöntemiyle inşa edilecek 260 metrekarelik merkezin 5 ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca ilçeye butik otel de yapılacak. Kültür ve Turizm Merkezi'nin yer aldığı mahalledeki tarihi bir papaz evinin kamulaştırılması tamamlandı. 500 metrekarelik inşaat alanına sahip olan papaz evinin yerine, 20 yataklı bir otel yapılacak. Bölgedeki tarihi bir hamamın da kamulaştırılması için çalışmalara başlayan Gürsu Belediyesi, bölgede yerli ve yabancı turistleri ağırlamayı hedefliyor.

Kültür Merkezi'nin yapılacağı tarihi Ortaköy Camii'nin avlusunda incelemede bulunan ve inşaat çalışmalarına en kısa sürede başlanacağını söyleyen Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü ise, 'Yaklaşık 1 milyar 500 milyon lira BEBKA'dan hibe aldık. Hem Kültür ve Turzm Merkezi, hem de butik otel inşaatına en kısa sürede başlayacağız. 4 ya da 5 ay içinde 2 bina da tamamlanacak. Bütçeleri hazır, proje çalışmaları bitti. İhale yapıldı. Bu bölgeye ciddi anlamda bir zenginlik kazandıracaktır. Biz Gürsulular olarak misafirlerimizi evlerimizde ağırlıyoruz. Ama resmi misafirler oluyor, yurt dışından gelen misafirler oluyor. Onlar otelde kalmak istiyorlar. Fakat otelimiz yok. Gürsu'da sadece Dışkıya'da paraşüt tesislerinin olduğu yerde konaklama imkanı var.

Onun dışında misafirlerimizi Bursa'ya göndermek zorunda kalıyoruz. Bu çalışmalar bittiği zaman ciddi anlamda konaklamaya dönük ihtiyacı gidermiş olacağız. Ama bu projelerin en önemli yönü tarihi mekanlar olarak gerçekleştirilecek. Binalar tamamen tarihi dokuya uygun olarak tamamlanacak. Çünkü bu binalar Anıtlar Kurulu'nca tescilli binalar. Özellikle 120'ye yakın tescilli binanın yer aldığı İstiklal Mahallesi için özel bir plan hazırlandı. Bu binaların hepsi tarihi özelliğe sahip binalar. 1420 yıllara ait bir tarihe sahip olduğu için Gürsu, bu değerleri de içerisinde de barındırıyor. Bizim de görevimiz geçmişten bugüne gelen bu binaları geleceğe taşımak' dedi.
Butik Otel'in inşa edileceği binanın Rumların yaşadığı dönemde bir papaz evi olarak kullanıldığını hatırlatan Başkan Özcü, 'Bu bina yıllar önce Rumların burada yaşadığı sırada kilise olarak kullanılan yerin yanında. Burada o kilisenin papazı kalıyormuş. 1921 ve 1922 yıllarda mübadele olunca buraya Türkler geliyor. Rumlarla evleri değiştiriliyor. Buradaki Rumlar, Türlerin Selanik'teki evlerine gidiyor. Oradan gelen Türkler de buraya yerleştiriliyorlar. Burada yıllar önce o papazın oturduğu anlatılırdı. Tabii burada kalan Gürsulu bir hemşerimizin dededen kalma eviydi. Onlarla biz görüştük. Buranın Gürsu'nun tarihi bir değeri olduğunu buraya butik otel inşa edeceğimizi söyledik. Bunu memnuniyetle karşıladı. BEBKA'dan aldığımız hibeyle burayı Anıtlar Kurulu'na tescil ettirerek projelendirdik. İhalesini yapıldı. 4 ay içerisinde tamamlamış olacağız. Yaklaşık 20'YE yakın oda düşünülüyor. Bin metrekareyi bahçe, 500 metrekareyi de kapalı alan olarak düşünüyoruz. İlk kez Gürsu'da bir otel yapılacak' diye konuştu.

Yıllardır bölgenin Selanik'ten gelen Rumları ağırladığını ifade eden Başkan Özcü, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Çocukluğumdan beri buraya Selanik'ten, buradan giden Rumların çocukları ve torunları geliyor. Onları biz Gürsu'da misafir edemiyorduk. Ya Bursa'da kalıyor ya da İstanbul'a dönüyorlardı. Hemen arkamızda da tarihi bir hamam var. Onun sahipleriyle de görüşme halindeyiz. Belediyeye kazandırmak istiyoruz. Böylelikle otelin de tamamlanmasıyla güzel bir konsept proje oluyor. Avrupa'da şehirler, beldeler 100 yıl öncesi, 200 yıl öncesi kıyafetlerle, yemek kültürüyle turistleri ağırlıyor. Belki ilerde onun bir alt yapısını kurmuş olabiliriz. Selanik'teki Rumlarla bizim Osmanlı kültürümüz aynı . Bu kültürleri biz bağdaştırdığımız zaman, bir araya getirdiğimiz zaman dostluğa ve sevgiye dayalı bir bağ oluşur. Bu oluşumların kaynağında da karşılıklı ziyaretler var. Bunu tetiklemek istiyoruz. Gürsu'yu cazibe merkezi yapmak anlamında ciddi bir çalışma olacağını düşünüyorum'. 

iha
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2014 Çarşamba 14:55:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?