3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Haber İş'e dayak suçlaması

Telekom'da grev kapsamı dışında kalan, yıllardır taşeron firmaların çalıştığı işlere de, grevdeki Haber İş Sendikası yetkilileri müdahelede bulunuyor. Bursa'da Beşikciler Caddesinde yıkılan bina üzerinden geçen bir hattın deplase (aktarma) işini yapan firma işçilerinin, sendika yetkilileri tarafından tekme tokat dövülerek darp edildiği öne sürüldü. İşçilerin şikayeti üzerine sendika yetkilileri hakkında işlem yapıldı.

Telekom yetkilileri, iş kolu itibariyle kendi bünyeleri dışından da hizmet alma haklarının bulunduğunu belirterek, "Uzun yıllardır taşeron firmalarla çalışma yürüttüğümüz sahalarda bile çalışanların engellenmesi hukuki olmayan bir davranış" dediler.

Grevdeki sendikanın yöneticileri ise, kanunen taşeron firmadan kişilerin çalışma yapamayacağını öne sürdüler. Polis yetkilileri ise, grev olmasına rağmen gayri hukuki bir çalışmanın olup olmadığının belirlenmesi için Bölge Çalışma Müdürlüğü'nden müfettiş çağırılmasını tavsiye ettiler.

Bursa'da 13'ü fiber optik hat, 23'ü saha dolabı tahribatı olmak üzere 40'ın üzerinde sabotaj yapıldığını belirten Telekom Yetkilileri, "Telekomonikasyon ülke ve can güvenliği ile alakalı bir sektör olduğu için, grev anında zorunlu olarak çalışması gereken belli bir işci sayısı var. Acil, can ve mal güvenliğine yönelik hizmetleri kanunda gösterilen bu zorunlu çalışma ekibi ile yerine getirmeye gayret ediyoruz. Orhaneli'nin 10 köyünü dünyaya bağlayan hatlar, sabotaj neticesi kesildi. Bu bölgede zorunlu hizmet vermek durumunda olan ekibin tamiratı, dün gece sendika üyesi işçilerinin, onarıma giden ekibin önünü araçlarla keserek tehdit etmeleri ile engellendi. Şimdi GSM şebekesinin de çalışmadığı bu köylerde acil bir hastanın ölümünden, çıkan yangına müdahele edilmemesinden kim sorumlu olacaktır" dediler.

Mahkemelerin, sendikanın bu yönde yapılan itiraz başvurularına da, ülke ve can güvenliği gerekçesiyle karşı çıktığını hatırlatan Telekom Yetkilileri, "İş kolu itibariyle kendi bünyesi dışında emniyet, sağlık, ülke güvenliği gibi birimlere de hizmet götüren Telekom'un, bütün çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu tip zorunlu hizmetler için çalışacak işçiler ve kendi rızası ile çalışmak isteyen kişiler evleri aranarak tehdit ediliyor. Bu yönde Cumhuriyet Savcılığına verilen şikayet dilekçeleri her geçen gün artıyor" dediler.

Diğer taraftan güvenlik güçlerinin hukuki tespit yapmaları tavsiyesine sendikacılar ise, "Mahkemelerden 2-3 ayda karar çıkmıyor. Bizim daha hızlı netice almamız gerekiyor. Onun için tespit ile, mahkeme ile uğraşamayız" cevabı vermeleri dikkat çekiyor.

Bu arada Bursa'da grevin başlamasından bu tarafa yeni hiçbir hat tesis edilmediği, 4 bin civarında arıza kaydına da bakılamadığı öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 14:15:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?