6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Hac kayıtları başladı adaylar sırada

HAC KAYITLARI BAŞLADI, ADAYLAR SIRAYA GİRDİ

Hac başvurularının resmen başlamasıyla müftülükler önünde uzun kuyruklar oluştu. Ülke genelinde halen hacca gidebilmek için 750 bin kişinin sıra beklediği öğrenildi.

Bu yıl hacca gitmek isteyen vatandaşların kayıtları geçen yıl kuraya katılanlar için 'kayıt yeniletme', ilk defa müracaat edecekler için de 'ön kayıt yaptırma' olarak iki ayrı kategoride yapılacak. Kayıt yeniletecek veya ön kayıt yaptıracak hacı adaylarından kuraya birlikte katılarak hacca gitmek isteyenler, ek dilekçe ve formla 22 Nisan gününe kadar il ve ilçe müftülüklerine müracaat edecek.

Hac kayıtlarının başlaması nedeniyle Bursa Müftülüğü önünde toplanan vatandaşlar, bir an önce kayıtlarını yaptırmak için sıra bekledi. Bazı vatandaşlar, 5 yıldır beklediklerini, ancak gidemediklerini, buna rağmen ilk kez kayıt yaptıranların hacca gittiğini öne sürdü.

Hacı adaylarına tavsiyelerde bulunan Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, son yıllarda hac için büyük bir talep olduğunu ancak her yıl sadece 100 bin kişinin kutsal topraklara gittiğini söyledi. Halen Türkiye genelinde 750 bin kişinin hacca gitmek için sıra beklediğine dikkat çeken Mahmut Gündüz, Bursa'da da bu sayının 28 bin olduğunu kaydetti.

Hacı adaylarına, "Acele etmeyin" mesajı gönderen Müftü Gündüz, "4- 5 yıldır bekliyoruz ancak ilk kez kayıt yaptıranların gittiğini görüyoruz" eleştirilerini de cevaplayarak, "Yeni kayıt yaptıracak veya kayıt yeniletecek hacı adayları kardeşlerimiz acele etmesinler. Kayıtlar 22 Nisan'a kadar sürecek, ilk günlerden müftülükler önüne yığılmasınlar, bunun hiç faydası yok. Önce kayıt olanın önceliği yok. O nedenle kendilerini yormalarına gerek yok. 7- 8 yıldır hac için müthiş bir talep artışı var. 28 bin

Bursa'da, 750 bin kişi de Türkiye genelinde bekleyen var. Bunun 100 bininin gideceği düşünüldüğünde uzun zamana ihtiyaç var. Adam 3. ve 4. defa yazılıyor, kurada çıkmıyor. Bu sene kayıt olan adama hac çıkıyor. Bu defa 4 -5 defa çıkmayan insanımız farklı şeyler düşünebiliyor, suistimal olduğunu iddia ediyor. Hacı adaylarımızın gönülleri hoş olsun. Diyanet böyle şey yapmaz, yığılmadan dolayı çözüm üretmekte zorlanıyor. Yeni kayıt alınmasa biriken 750 bin kişi 7 yılda bitecektir. Ama bu kez de yeni kayıt olanlar, 'Biz 7 yıl mı bekleyeceğiz?' diyor" ifadelerini kaydetti.

İl Müftüsü Gündüz, 'normal tip' hac organizasyonunu tercih edeceklerin 2 bin 350 ila 2 bin 750 euro ücret ödeyeceğini açıkladı. Hacı adaylarının formlarla birlikte il ve ilçe müftülüklerine başvurması gerektiğini vurgulayan Gündüz, ön kayıt yaptıracaklardan kişi başı 15 lira alındığını, kayıt yeniletenlerden ise ücret talep edilmediğini söyledi. Kırtasiye, telefon, faks, tebligat, kura, noter, ulaşım ve benzeri masraflar için kişi 15 TL ödeyip ön kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçenlerle hacca gidemeyenlere bu meblağ iade edilmeyecek. Kayıtlar, T.C kimlik numarası ile yapılacak, kimlik numarasını ibraz edemeyenlerin diğer bilgileri sisteme girilmeyecek.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 5 bin kişinin hacca gittiği Bursa'da bu yıl başvuru sayısının 30 bini aşması bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2010 Pazartesi 12:09:00
Güncelleme :12 Nisan 2010 Pazartesi 12:57:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?