4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Halk Otobüsçüleri sorunlarını tartıştı

Bursa'da ayda 400 bin kişiyi ücretsiz taşıdıklarını ve bir anlamda kamu hizmeti yaptıklarını söyleyen Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkan Vekili Ali Güler, "Servis minibüslerinde KDV oranı yüzde 8 iken biz yüzde 18 ödüyoruz. Halk otobüsçüleri olarak KDV oranlarının yüzde 8'e düşürülmesini istiyoruz" dedi.

Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkan Vekili Ali Güler, Uludağ'da düzenlenen ulaşım toplantısında, ulaşımı ve esnafın sıkıntılarını masaya yatırdıklarını belirtti. 50 şehirden oda başkanı ve yöneticilerinin katıldığı toplantı ile ilgili bilgi veren Güler, "Toplantımızda belediyelerin farklı uygulamaları olduğunu gördük. Örneğin Çanakkale'de komisyon yüzde 3 iken, Bursa, Ankara ve Balikesir'de yüzde 11'lerde bulunuyor. Birçok şehirde belediyeler ulaşımı sübvanse ederken, büyük şehirlerde esnaf kendi haline terk edildi. Oysa büyük şehirler her yönüyle örnek alınabilmelidir. Ancak hizmetin kaliteli yapılabilmesi için esnaf ve sanatkarın kazanması gerekir. Eğer belediye esnafı rahatlatırsa birlikte güzel şeylere imza atılabilir" dedi.

Belediyelerin başarısının ulaşım sisteminden geçtiğini de hatırlatan Güler, dünyanın en zor işi olan ulaşımın ancak sivil toplum örgütleri ve belediyelerin beraber çalışmasıyla çözülebileceğini kaydetti.

Oda başkanlarının KDV ve ÖTV'nin yüksek olmasından şikayetçi olduğunu açıklayan Güler, "Mesela biz oda olarak kamu görevi yapıyoruz. Bursa'da ayda yaklaşık 400 bin kişiye ücretsiz olarak hizmet veriyoruz. Fakat kamudan yaralanamıyoruz. Ücretsiz taşıdığımız yolcularımızın vergisi düşürülsün. İndirimli yolcu taşıyoruz. Öğrenci servis taşımacılığı yapan esnaf grubu yüzde 8 KDV'ye tabi iken, bizler bu indirimli kalemlerimizden de yüzde 18 KDV'ye tabi tutuluyoruz" diye konuştu.

Toplantıya katılan Osmangazi Belediye Başkanı ve AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Recep Altepe, sorunların beraber çözülebileceğini dile getirerek, kentlerin nimetlerle dolu olduğunu, bu nimetlerde de esnafın payının olduğunu anlattı. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Arif Tak ise, belediyelerin daha çok denetleyici görevini üstlenmesini isteyerek çalışma ve kazancın esnafa bırakılmasını önerdi.

Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Hukuk Danışmanı Gürsel Baydur da Karayolları Kanunu'nda özel halk otobüslerinin toplu taşıma araçları tanımına girmesi gerektiğini savundu. Esnaf odalarının siyasetçilere eşit yaklaşım sergilemelerini de tavsiye eden Baydur, "Siyasetten uzak durmaya özen göstermişizdir. Siyasiler, seçime yakın odaları, esnafı ziyaret eder. Fakat seçimden sonra esnaf siyasetçilerden randevu alamaz. Genellikle esnafın hali budur. Siyasetçiler, partiler gelir geçer ama esnaf ve sanatkar hep esnaf olarak kalır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 Cuma 15:40:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?