4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Halk otobüsleri doğalgazla çalışacak

Bursa'da özel halk otobüslerinin doğalgazla çalışması için hazırlıklar devam ederken, test sürüşleri başladı.

Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası tarafından 1 yıldır faaliyete geçirilmesi planlanan mevcut özel halk otobüslerinin doğalgaza dönüştürülmesi projesi adım adım hayata geçiyor.

Projenin şehirdeki 355 araçta uygulanacağını belirten Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Akif Canıtez, araçların yakıt dönüşümünün 2010 yılının ikinci yarısına kadar tamamlanacağını belirtti. Projeyi gerçekleştirmek için bir hayalle yola çıktıklarını söyleyen Canıtez, özel halk otobüslerindeki doğalgaz dönüşümüyle egzozdan çıkan karbonmonoksit gazı oranının yüzde 4'e düşeceğini kaydetti.

Türkiye'de ilk defa mevcut benzinli özel halk otobüslerinin doğalgaza dönüşeceğini dile getiren Canıtez, "Proje için 1 yıldır uğraştık. Çok sayıda mühendisle proje ile ilgili görüştüğümüzde, olumsuz cevaplar aldık. 2008 yılı Kasım ayında bir benzinli motoru İtalya'ya doğalgaza uyumlu hale dönüştürmek için gönderdik. Mayıs ayında elimize ulaşan doğalgaz uyumlu motoru bir otobüsümüze koyduk. Uzun çalışmalarının ardından aracı çalıştırdık. Doğalgazlı aracımız şu an test halinde. 1-2 ay test sürüşlerine
devam edilecek" dedi.

"DOĞALGAZLI OTOBÜSLER SENEYE YOLLARDA"
Proje kapsamında odaya bağlı 354 aracın 2010 yılı ikinci yarısına kadar trafiğe çıkmasını planladıklarını kaydeden Canıtez, "Test sürüşlerinde herhangi bir sıkıntı yok. Doğalgazlı otobüsler sayesinde çevreye de önemli faydalar sağlanacak. Ankara ve Kayseri'de faaliyete geçen doğalgazlı otobüslerin ardından Bursa'da da bu sistemi hayata geçirmek için çalışmalarımız sürüyor. Doğalgaz sistemini 2010 yılının ikinci yarısına kadar tüm özel halk otobüslerinde hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 14:50:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?