7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Hançerli hamam kafeterya oluyor

Bursa'da Sultan 2. Beyazıd'ın torunu Hançerli Fatma Sultan'ın vakfiyesi olan tarihi hamam, restore edilerek kafeterya olarak yeniden kullanılmaya başlanıyor. 

Yıldırım İlçesine bağlı Musababa Mahallesinde 1554 yılında inşa edilen hamam, uzun yıllardır metruk vaziyette kullanılmıyordu. Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık 180 bin YTL'lik masrafla restore ettirdiği tarihi hamam 5 Mayıs günü Çarşamba'daki bölge müdürlüğünde yapılacak kiralama ihalesi ile kafeterya olarak hizmete açılacak. 

Musababa Mahallesi sakinleri, Vakıfların Restorasyonu ile tarihi eserin yeniden kazanılmasından duydukları mutluluğu dile getirerek, "Ancak hamam olarak restore edilen tarihi binanın bahçesinde 2004 yılında Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ruhsatı ile yapılan 2 defin bulunuyor. Mezar sahiplerine ait bu yerlerdeki kabirlerin hemen yan taraftaki Musababa Mezarlığı'na nakledilmesini istiyoruz. Çünkü böyle bir mekanda hem kabirlerin bulunması zor olur, hem de ileride bu iki mezar, türbe gibi ziyaret edilmeye başlanır. Kabir sahipleri nakile sıcak bakmıyorlar. Belediye, hamamın bahçesinde kalan 2 mezarı alacağı encümen kararı ile nakledebilir. Biz mahalle sakinleri olarak bunu istiyoruz" dediler. 

Kütüphane, konferans ve sergi salonu, bazı küçük çaplı gösterilerin icra edileceği ünitelerden oluşan yapının bahçesinde bulunan iki mezar, arsayı belediyeye bağışlayan hayırsever ile mezar sahiplerini karşı karşıya getirdi. 

Restorasyonun ardından yapının çevre düzenlemesi için Yıldırım Belediyesi ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Musababa Derneği Onursal Başkanı Mustafa Birinci, "Çevre aydınlatması hazır olan bu binanın belediye tarafından çevre düzenlemesinin yapılmasını bekliyoruz. Mayıs ayından itibarende güzel bir çay bahçesi şeklinde faliyete geçecek bu mekana Bursalıları çay içmeye davet ediyoruz. Ancak bahçedeki iki mezar burada durdukça burası türbeleştirilir" dedi. 

Mahalle Muhtarı Abdullah Kaya, mezar sahiplerinin mezar tapusunu aldıklarını ve defin işlemini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Cenaze sahiplerini anlayışla karşılıyorum. Acılarımızı yeniden yaşamayalım diyorlar. Ama bu şekilde de tarihi yapının bahçesinde iki tane mezar olması pek hoş olmuyor. Burada iki mezarın tek başına mezarlıktan ayrı durması bir süre sonra buraya yatır vasfı kazandıracak. Mezarlıklar Müdürümüz nakil konusunda olur verdi. İki mezarlık yerini de taahhüt etti. 

Belediye Başkanımızda ne gerekiyorsa yapılsın dedi. Bundan sonra geriye artık mezarların kaldırılması kalıyor. Ancak bunun için mezar sahiplerinin izni gerekiyor. Ben kendileri ile görüştüm ama taraftar olmadılar. Artık benden çıktı. Zaten bu mezarların bulunduğu arsayı bağışlayan kişinin de itirazı var buna. 'Ben iki mezarın olduğu yeri yeşil alan olsun diye bağışlamışım yeşil alan dışında kullanılırsa ben buna itiraz ederim' diyor. Belediye resen nakli yapabilir" dedi. 

Sultan II. Bayezid'in oğlu Şehzade Mahmut'un kızı Hançerli Fatma Sultan'ın Bursa'ya sevdalı, örnek olmuş önemli bir isim olduğunun altını çizen Musababa Mahallesi Muhtarı Abdullah Kaya, şunları anlattı; "Bursa'da kendi adıyla bir medrese yaptıran ilk hanım özelliğini taşıyor. Horasan'dan gelip Bursa'nın fethini katılan Musa Baba gibi bir Allah dostuna duyduğu sevgi ve hürmeti, yaptırdığı türbeyle taçlandıran bir gönül dostu. Çocukların eğitim-öğretimine verdiği değeri bir mekteple süsleyen bir sultan torunu hanım. Temizliğin imandan geldiği bilinciyle maddi arınmayı sağlamak için iki hamam, manevi arınmayı temin etmek için de mescit yaptıran bir hayırsever kadın. Böyle bir şahsiyeti de unutmamak gerekiyor".

Hançerli Fatma Sultan'ın kabri İstanbul Eyüp'teki özel türbesinde bulunuyor.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 13:16:30
Güncelleme :21 Nisan 2008 Pazartesi 13:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?