4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Hanlar bölgesinin çehresi değişti

Bursa'nın tarihi çarşılarının ayağa kaldırılması ve geleneksel alışveriş merkezlerinin modern alışveriş merkezleriyle rekabet eder duruma getirilmesi için Osmangazi Belediyesi 40'a yakın projeyi hayata geçirdi.

Sadece çatı, cepe düzenlemesi ve zemin düzenlemeleri için 14 trilyon lira civarında yatırım yapan Osmangazi Belediyesi'nin Kayıhan Çarşısı ve devamındaki Okçular Çarşısı düzenlemeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da büyük ilgi gördü.

Osmangazi Belediyesi, kentin en eski çarşılarından biri olan Okçular-Tuzpazarı çarşısını Türkiye'ye örnek olacak bir projeyle cazibe merkezine dönüştürdü. Cam üst örtüsü ve cephe yenilemesi tarihi dokuyla bütünleşti ve çarşı bölgesinin değerini artırdı. Okçular 310 metrelik uzunluğu ile 9 ayrı kısımda projelendirildi. Uzun Çarşı'nın devam özelliği taşıyan Okçular'da çelik konstrüksiyon çatı sistemi ve taşıyıcı sistem ile bunun üzerini örten güneş kontrol filmi kaplamalı cam çatı örtüsü uygulandı.

2.560 metrekarelik çarşı alanında 9 ayrı kısım halinde geceleri çarşı kapandıktan sonra sabaha kadar çalışılarak çelik konstrüksiyon ve çatı örtüsünün yüklerinin aktarıldığı temel inşaatı tamamlandı. Çarşının tüm alt yapısı yenilendi. Yağmur suyu tahliye hatları yeniden düzenlenirken, her bir dükkan için ayrı ayrı ana tahliye hattına bağlantı sağlandı. Tüm çarşının elektirk tesisatı revize edildi ve yer altına alındı. Bununla birlikte seslendirme ve anons sistemi tesisata eklendi. Kapalı devre güvenlik kamerası sistemi ile güvenlik kontrol merkezi oluşturuldu. Tüm çarşı modern bir aydınlatma sistemi ile donatılarak gecede çarşının işler olması sağlandı. Çalışmalar Osmangazi Belediyesi'ne 5.514.787 TL'ye mal oldu.

UZUN ÇARŞI'NIN ÖRTÜSÜ DEĞİŞİYOR

Bursa'nın en eski çarşılarından biri olan Ertaş Çarşısı da Okçular ve Uzun Çarşı gibi modern bir örtüyle kapatılıyor. Proje kapsamında tarihi çarşının üst örtüsü geleneksel mimariyle bütünleşen modern bir ahşap ve cam çatıyla örtüldü. Çarşının yer döşemeleri ve cepheleri de proje kapsamında elden geçiriliyor. Dükkanların kepenkleri tamamen ahşap olarak düzenlenirken, zemindeki asfalt da sökülerek ve yerine tarihi dokuya uygun bir malzeme döşenecek.

Kış aylarında kar ve yağmurun yaz aylarında da güneşin olumsuz etkilerinden koruyan uzun çarşı üst örtüsü, hem esnafa hem de alışveriş için çarşıya gelen halka büyük konfor sağladı. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun hassasiyetleri doğrultusunda üst örtünün kar, yağmur ve güneşten korurken uzun bir tünel etkisi yapmaması ve ışığı engellememesi için özen gösterildi. Sokakta alışveriş mantığını yaşatacak bir şeffaf örtü için çalışma yürüten Osmangazi Belediyesi cam, polikarbonat ve mebran gibi malzemeler üzerinde çalıştı.
Sonunda cam kullanılarak hazırlanan üst örtü projesinin örnek modül uygulaması yerinde gerçekleştirildi ve Proje Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı alındı. Bursa'nın en eski çarşılarından biri olan Uzun Çarşı, hem geleneksel kimliğinin korunması hem de modern alışveriş merkezleriyle rekabet edebilecek duruma geldi.

Kayhan sağlıklaştırma projesi ise, Kayhan Caddesi ve devamındaki aksın çekiciliğini fiziksel boyutta daha da arttırmayı, yayanın ferah bir ortamda ticaret alanlarını dolaşımını sağlamayı, özgün dokuyu korumayı ve yeni yapıların günümüz yorumlarının yol - bina ve kent mobilyalarıyla dil birliği içinde cephe -sokak ilişkisini oluşturmayı amaçlıyor. Proje çerçevesinde, Kayhan Caddesi başından sonuna kadar hem altyapı elemanları hem de üstyapı unsurları anlamında yenilendi. Gerek eleman ve malzeme gerekse estetik açıdan detaylandırılan tüm unsurlar bir bütün olarak ele alındı. Cadde üzerindeki kent mobilyaları da cephede yer alan aydınlatma, güneş kontrol elemanları ile uyum içinde olması sağlandı. Farklı ticaret birimleri ile konut yapısının çarşı içindeki özelliğini bozmadan çekiciliğini arttırıp günümüz kullanımını daha sağlıklı hale getirmek amacıyla sokakla bütünleşmiş yapı cepheleri yeniden ele alındı.
Proje kapsamında caddenin tüm elektrik, telefon, su ve aydınlatma bağlantıları yeraltına alındı. Cadde üzerinde yer alacan aydınlatma lambası, oturma grupları, telefon kabinleri, çöp kutuları, çiçeklikler ve tabelalar gibi dışa dönük tüm unsurlar da 'Kent Mobilyası' olarak dizayn edildi.

Osmangazi Belediyesi'nin, Hanlar Bölgesi'ni canlandırma projeleri arasında yer alan Tuz Han, restorasyonu tamamlanarak yeniden kentin ziynetleri arasına katıldı. Yapıldığı günden bu yana zaman zaman tamiratlar geçirmesine karşın yılların yorgunluğunu taşıyamayacak duruma gelen tarihi yapı, restorasyonun ardından Hanlar Bölgesi'nin inci kolyesi olarak tekrar yerini aldı.
Restorasyonuna 2006 yılı ortalarında başlanan ve 2007 yılının ilk aylarında tamamlanan Tuz Han, 1454 yılında Timurtaş Paşa'nın oğlu Umur Bey tarafından camii için gelir temini için yaptırılmıştı.

Hanlar Bölgesi'nin en özgün yapılarından biri olan Geyve Han'ın yüzyıllık yalnızlığı, Osmangazi Belediyesi'nin yapıya el atmasıyla son buldu. 15. yüzyılda Hacı İvaz Paşa tarafından Yeşil Camii'ye gelir getirmesi amacıyla yaptırılan Geyve Han'ın tüm çatı, duvar ve saçakları orjinaline uygun bir şekilde yenilendi. Lonca Hanı olarak da bilinen Geyve Han'ın yaklaşık 100 yıl önce kapatılan Batı kapısı, Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla yeniden açıldı.

Osmangazi Belediyesi kentin gizli kalmış tarihi zenginliklerinden biri olan ve Bursa'daki en büyük hanlardan biri olan Gale Han'ı restore etti. Yapı ilk önce tabela kirliliğinden kurtarıldı. Osmangazi Belediyesi'nce öncelikli olarak han ve çevresinin kötü görüntülerinden kurtarılması hedeflendi. Bu amaçla başlatılan çalışmalar çerçevesinde cephe silüetleri düzenlendi, caddeye bakan duvarları rahat bir nefes aldırılmış oldu, çatısı ve kubbesi onarıldı.

Zamanla caminin etrafından oluşan dokular Osmangazi Belediyesi tarafından hazırlanan ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Kurulu'nca onaylanan projeyle temizlendi. Proje kapsamında Yiğit Cedid Camisi'nin iki cephesi, minaresi ve çatısı restore edildi. Caminin etrafını saran dokular temizlendi ve caminin kot farkından kaynaklı bir kısmının yolun altında kalması çevre düzenlemesiyle ortadan kaldırıldı. Yiğit Cedid Camisi'nin bütün mimari güzelliği çevre düzenlemesiyle birlikte ortaya çıkarıldı. 2008'in Ocak ayında başlayan proje 6 ay gibi bir sürede tamamlandı. Yiğit Cedid Camii Restorasyonu ve çevre düzenlemesi yaklaşık 76 bin YTL mal oldu.

Ulucami çevre düzenlemesindeyse, 250 metrekareye çıkarılan tuvaletler 23 bay ve 23 bayan tuvaleti olarak hizmet veriyor. Bursa'nın tarihi ve kültürel değerlerinin yoğun olarak yer aldığı bölge turistlere de hitap ettiği için büyük önem taşıyor.
Osmangazi Belediyesi'nin, kamulaştırarak kente kazandırdığı tarihi yapılar arasında yer alan Gökdere Medresesi, bugünlerde kentin sosyal ve kültürel yaşamında önemli bir durak niteliğinde. Tarihi yapının restore edilebilmesi için önündeki 6 dükkan kamulaştırılarak yıkıldı. Ağırlıklı olarak Türk Sanat Müziği çalışmalarının yürütüldüğü tarihi yapıda kültürel ve sanatsal başka etkinlikler de gerçekleştiriliyor.

TUZ PAZARI DA YENİ BİR ÇEHRE KAZANDI

Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın en eski pazaryerlerinden biri olan Tuz Pazarı'na yeni bir çehre kazandırmak için başlattığı çalışmaları tamamladı. Bölgedeki esnafın görüş ve önerileri alınarak hayata geçirilen proje, hem pazarı kullanan halkın hem de yaklaşık 170 pazarcı esnafının yüzünü güldürdü. Bölgedeki cadde ve sokaklardaki yaklaşık 3168 metrekare asfalt kaldırılarak yerine mozaik kaplamalı beton parke, klinker tuğla ve yer yer ışıklı taş parke döşendi.
Osmangazi Belediyesi yatırımları arasında yer alan Kamberler Tarih Parkı projesi, belediyenin en büyük projeleri arasında. Proje kapsamında, bozulmuş bir kent dokusu kaldırılarak yerine kentin merkezinde 55 bin metrekarelik park yapıldı. Su oyunları havuzu, dinlenme alanları, anfi tiyatro, spor sahaları, kafe ve otoparklardan oluşan Kamberler Tarih Parkına, kentin geçmişinde iz bırakmış, kabri Bursa'da bulunan Osmanlı'nın ilk 6 padişahı ve kılıç kalkan gibi önemli şahsiyet ve ögelerin heykelleri de kondu.

Kamberler Tarih Parkı için bölgedeki 378 bina kamulaştırılarak yıkıldı. 27 trilyon lira kamulaştırma harcaması yapan belediye, bölgeyi cazibe merkezi yapan projenin uygulanması için de yaklaşık 9 trilyon lira harcadı. Bursa'nın kalbinde yeni bir park ve meydan oluşmasına yol açan projenin Osmangazi Belediyesi'ne maliyeti yaklaşık 36 trilyon lirayı buldu.

"İç Fidan Han-Eski Hal Binası ve Çevresi Sağlıklılaştırma Projesi" Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hayata geçirilecek. Mülkiyeti Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda olan İç Fidan Han rekonstrüksiyon ve restorasyon projeleriyle kente kazandırılacak.

Çarşı bölgesinin en eski pazarlarından olan Nilüfer Köylü Pazarı'nın tarihi kimliğine yaraşır şekilde yeniden düzenlenmesi amacıyla başlatılan proje çalışması avan proje olarak tamlanmış olup Anıtlar Kurulu'nun onayına sunulacak.

Okçular Çarşısı üzerinde bulunan ve Emir Sultan vakıflarından olan hanın restore edilerek tekrar Bursa'ya kazandırılması amacıyla mülk sahipleriyle birlikte yürütülen çalışmalar sonucu projeleri hazırlatılarak kurula onaylatılmış kısa süre içerisinde restorasyonuna başlanacak.

Okçular Çarşısı üzerinde yer alan ve I. Murad tarafından yaptırılan hamamın restorasyonu amacıyla mülk sahipleri ile görüşmeler yapılmış olup restorsyonunun kısa sürede gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Kozahan da elden geçirildi. Koza Han avlusunda gerçekleştirilen çalışma ile gerek avluda ve gerekse dükkan tabelalarıyla ilgili düzenlemeler yapıldı. Borsa binasının da iki katı yıkılarak tarihi kent dokusuna uygun hale getirilmesi yönünde çalışmalar yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 22:11:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?