1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Hastaya robotlu ziyaret

Bursa'daki özel bir hastanede bulunan ve “Doktor robot” adı verilen robot sayesinde, vatandaşlar ziyaretin yasak olduğu yoğun bakımdaki yakınlarıyla görüntülü sohbet edip, sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.

Vatandaşlar, yoğun bakım servisinde yatan yakınlarının yanına giden robotun gönderdiği ses ve görüntüyü hastanenin bir odasına yerleştirilen bilgisayar ekranı aracılığıyla izleyebiliyorlar. Vatandaşlar ekrana doğru konuştuklarında, bu kez robotun üzerindeki ekran sayesinde hasta yatağında bulunanlar seslerini duyup yüzlerini gördükleri yakınlarının varlığını yanlarında hissedip moral buluyorlar.

Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Sertaç Çiçek, özellikle kalp-damar sorunları nedeniyle ameliyat olan hastaların, 14-18 saat arasında yoğun bakımda kaldıklarını söyledi.

Bu hastaları yakınlarıyla görüştürmeyi düşündüklerini, ancak yoğun bakıma ziyaretçi kabul edilememesi nedeniyle robottan yararlanmaya karar verdiklerini dile getiren Çiçek, şöyle konuştu:

“Çok sayıda ziyaretçiyi yoğun bakıma almak, gerek hijyen açısından gerekse herhangi bir enfeksiyon yaratabileceği için riskli. Bu nedenle hastanemizde 'doktor robot' uygulamasını hizmete sunduk. Daha önce hastalarla uzakta bulunabilen doktorları arasında iletişimi sağlayan robotu, hastalarımızı yakınlarıyla görüştürmek amacıyla da kullanmaya başladık. Bu, hasta yakınlarını psikolojik olarak son derce rahatlatıyor. Hastalarını görüp, onların durumu hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.”

Yoğun bakımdaki yakınlarını sanal da olsa ziyaret edebilen vatandaşlar da uygulamadan son derece memnun olduklarını belirterek, “Ameliyet sonrasında yoğun bakıma giremiyorduk, ancak robot sayesinde yakınlarımızı görebiliyoruz” dediler.
A.A
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 11:24:30
Güncelleme :22 Kasım 2006 Çarşamba 11:34:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?