2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Her 3 kişiden biri cinsel sorun yaşıyor

Türkiye'de yaşayan kadın-erkek her 3 kişiden birinde cinsel bozukluk olduğu belirtildi. CETAD'ın yaptığı bir araştırmaya göre, her 2 kadından biri vajinusmus, her 3 erkekten biri de erken boşalma problemiyle karşı karşıya bulunuyor.
 
Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), 'Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yoluyla Savunuculuk' projesi kapsamında, Bursa'da 'Cinsel Yaşam ve Sorunları' konulu bir dosya yayınladı. Türk halkı üzerinde yapılan bir araştırma sonuçlarının yer aldığı dosyada, her 3 kişiden birinin cinsel işlev bozukluğu rahatsızlığıyla karşı karşıya bulunduğu, cinsel işlev bozukluklarının erkeklerde erken boşalma, kadınlarda da vajinusmus şeklinde görüldüğü belirtildi. Cinselliğin sadece tıbbi bir olgu olmadığının, rahatsızlığın psikolojik yanlarının da bulunduğunun ifade edildiği dosyada; cinsel sorunlarının ana kaynağı olarak bilgisizlik, tabular, hastalıklar, sigara ve bazı ilaçlar gösterildi. Dosyaya göre, toplumsal bakış ve gelenekler cinsel sorunlar için önemli bir sorun kaynağı oluşturuyor.
 
'Cinsel Yaşam ve Sorunları' konulu dosyanın editörlerinden Doç. Dr. Doğan Şahin, hekim ve halkın cinsellikle ilgili bilgilerinin son derece yetersiz olduğunu getirdi. Cinsel sorunların tedavisinin tamamen psikolojik olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şahin, "Halkın cinsellikle ilgili bilgileri son derece yanlış. Bu konuda hekimlerde de bilgi yetersizliği bulunuyor. Maalesef gençlerimiz, cinsel bilgileri pornografik yayınlardan öğreniyor. Bu tür yayınlar çok sakıncalı ve kadının aşağılanması gibi çok yanlış bilgileri içeriyor. Halkımız, cinsel işlev bozuklukları için doktora başvurmuyor" dedi.
 
Hastalığın tedavisi konusunda seçilecek doktorun da önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Doğan Şahin, "Doktora başvuranların çoğunluğu, yanlış tıbbi tedavi nedeniyle sonuç alamıyor. Yanlış tıbbi uygulamalar, hem erkek hem de kadın için travmatik sonuçlar doğuruyor. Cinsel işlev bozukluklarının tedavisi tamamen psikolojiktir. Bize hastalarımıza refleks denetimini öğretiyoruz. Tedaviye başlayıp da sonuç alamadığımız hasta sayısı yok gibi. Tedavi süresi birkaç hafta sürüyor ve başarı oranı yüzde 100" diye konuştu.
 
'Cinsel Yaşam ve Sorunları' konulu dosyanın editörlerinden Prof. Dr. Ferruh Şimşek ise konuşmasında erkeklerde sertleşme kaybına (SK) dikkat çekti. Erkekte menapozun söz konusu olmadığını ve erkeğin üreme yeteneğinin kaybolmayacağını hatırlatan Prof. Dr. Şimşek, SK'nın Türk toplumunun çok önemli bir sıkıntısı olduğunu vurguladı.
 
Merkezi İstanbul'da bulunan CETAD, 'Cinsel Yaşam ve Sorunları' başlıklı dosya konusunda, Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği ile işbirliği yapıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 18:20:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?