6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Her ay bir çocuğa ücretsiz ameliyat

TAVŞAN KULAK AKRABA EVLİLİKLERİNDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Mesut Özcan, halk arasında tavşan dudak denilen hastalığın akraba evliliklerinde daha sık görüldüğünü söyledi.

Bursa’nın önde gelen estetik cerrahi merkezlerinden Esteticare, çocuklarında doğuştan ‘dudak-damak yarığı’ veya ‘hipospadias bozukluğu bulunan maddi durumu yetersiz ailelere el uzatıyor. Bu durumdaki çocukların ameliyatı Esteticare tarafından ücretsiz yapılacak. Türk Anneler Derneği Bursa Şubesi’nin Gönlüferah Oteli’nde düzenlediği toplantıya katılan Esteticare kurucusu Prof. Dr. Mesut Özcan, projenin maksadının plastik cerrahinin uzmanlık alanına giren, ancak farklı uzmanlıktaki hekimlerce de üstlenilmeye çalışılan deformitelerin tedavisinin plastik cerrahlar tarafından yapılması gerektiği hususunda toplumu bilgilendirmek olduğunu söyledi.

Özcan, “Bu problemlerin düzeltilmesine plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahinin çok ince ve hassas teknikleri uygulanır ve bu eğitimi almamış kişiler bu anomalileri ameliyat etme konusunda yeterli değillerdir. Gerekli bilinç oluşturmak için maddi durumu yetersiz olan ailelerin çocuklarına bu ameliyatları Esteticare olarak ücretsiz yapacağız” dedi.

Projenin 2010 yılı içinde ve ayda bir olgu olmak üzere planlandığını hatırlatan Prof. Dr. Mesut Özcan, dudak ve damak yarıklarının halk arasında ‘tavşan dudak’ veya ‘kurt ağzı’ gibi tabirlerle doğum kaynaklı şekil bozuklukları olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında organların şekillenmesi gebeliğin ilk üç aylık dönemi içinde oluyor. Bu periyot içerisinde etkili olan birtakım genetik ve çevresel faktörler, bu anormalinin ortaya çıkmasında rol oynuyor. Yaklaşık olarak 650-1000 doğumda bir rastlanan bu anormaliye akraba evliliklerinde biraz daha sık rastlanır. Toplumumuzda bu akraba evliliklerinin oranı hala azımsanmayacak seviyede. Dudak ve damak yarığının bizzat kendisine bağlı ve yüz iskeletinin gelişme bozukluğuna bağlı olarak estetik görünüm bozukluğu, karşılaşılan en önemli sorunlardan biridir. Bu durum özellikle bebeğin ilk doğduğu dönemlerde anne-babanın ve aile efradının psikolojisi üzerinde çok yıkıcı bir etki oluşturur.”

Hipospadias hastalığı konusunda da annelere bilgi veren Özcan, “Hipospadias yeni doğan erkek çocukların penisinde görülebilen bir bozukluktur. Anne karnındaki bebeğin cinsiyet farklılaşması gebeliğin ilk üç ayında olur. Bu süre zarfında bu organa ait ortaya çıkan bir gelişim aksaklığı sonucunda idrar kanalının oluşması tamamlanamadan duraksar ve hipospadias ortaya çıkar. İdrar kanalının açılma noktası testislerden daha geride olabiliyor. Ne kadar geride ise o kadar ciddidir. Ancak vakaların ekserisini penis ucuna daha yakın olanlar oluşturuyor. Hipospadias yaklaşık olarak 300 erkek doğumda bir görülüyor” diye konuştu.

Türk Anneler Derneği Bursa Şubesi Hale Tanca Sivrioğlu, Prof. Dr. Mesut Özcan’ın bir sonraki toplantılarında estetik üzerine bir seminer vereceğini belirterek, projesinden dolayı Özcan’a teşekkür plaketi takdim etti.

TAVŞAN KULAK AKRABA EVLİLİKLERİNDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2010 Cuma 12:03:02
Güncelleme :5 Mart 2010 Cuma 14:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?