2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Her bin kişiden üçü düz taban

Yapılan bilimsel araştırmalara göre Türkiye'de düz tabanlığın görülme oranının binde üç olarak tespit edildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Esgin, sıklıkla karşılaşılan bu hastalığın tanısında dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 

Doruk Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Mustafa Esgin, halk arasında düz tabanlık ya da taban düşüklüğü olarak bilinen, tıp dilinde ise "Pesplanus" olarak adlandırılan hastalık hakkında bilgi verirken, hastalığın tedavisinde yakın takibin dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olduğunu vurguladı. 

Düz taban hastalığının, ayak kısmında normalde bulunması gereken kemer yapısının zamanla kaybolarak, üzerine yük verildiğinde ayak tabanının tamamen yere temas etmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Dr. Mustafa Esgin; "İnsanların farklı görünümlerde olması gibi, farklı şekil ve yapıda ayaklar da olabilir. Bu noktada önemli olan ayağa işlevsel açıdan bakılması ve düz tabanlık sorununun, normal bir fonksiyon kaybı olarak değerlendirmesidir" dedi. 

"Eskiden farklı sorunları olup da, ayak kemeri yüksek olmayan tüm hastalara bu tanı konur, çoğu kez temelde yatan neden göz ardı edilirdi. Ayrıca ayak tabanları düz olarak görüldüğü için ortopedik ayakkabıları yıllarca boşuna giyen çocuklar da madalyonun diğer yüzünü oluştururdu" diyen Esgin sözlerini şöyle sürdürdü: "Temelde düz tabanlık doğumsal ve edinsel olarak iki kategoriye ayrılır. Ayrıca hastalığın hafif, orta ve ileri derecelerde sınıflandırılması söz konusu. En sık karşılaşılan yumuşak tip düz tabanlıkta ise, aileleri tarafından hekime götürülen çocukların genellikle ayakkabı sorunları ve ayağın görünümünden şikayet ettikleri biliniyor. Doğumsal sert tip düz tabanlıkta erken tanı ve tedavi son derece önemli. Bu durum çocuklarda; geç yürüme, çabuk yorulma, aktivite sırasında ağrı gibi şikayetleri beraberinde getirir" 

Dr. Esgin, ailede düz tabanlığın olup olmadığının önemli bir ayrıntı olduğunu, ayaklardaki kemik dizilim ve biçimini etkileyen temel özelliğin genetik yapıdan kaynaklandığını hatırlatırken, düz tabanlığın tedavisinin, hastalığın tipine, derecesine, nedenine ve hastanın yaşına göre değiştiğini dile getirdi. 

Tedavi için egzersiz, uygun ayakkabı, tabanlıklar ve cerrahi müdahalenin uygun olacağını kaydeden Esgin, "Sağlık sorunlarında hekim hasta ve hasta yakınları arasındaki dialog son derece önemli. ‘Düz tabanlık’ ortopedinin dinamik bir konusu olmakla birlikte bu konuda ki görüşler her geçen gün yenilenmekte. Tedavinin sürekliliği ise önem verilmesi gereken diğer bir konudur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2007 Cumartesi 13:22:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?