6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

HES'te geri sayım başladı

ULUABAT HİDROELEKTRİK SANTRALİ'NDE GERİ SAYIM BAŞLADI

Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesine bağlı Fadıllı köyünde 4 yıl önce yapımına başlanan Uluabat Kuvvet Tüneli Hidroelektrik Santrali'nde (HES) geri sayım başladı. 250 milyon lira harcanan santralin ekim ayının sonunda devreye gireceği bildirildi.

Akenerji tarafından satın alınan ve Tinsa İnşaat Sanayi ve Ticaret tarafından kullanılan 12 metre uzunluğunda ve 4 metre çapındaki özel yapım tünel, delme makinesi (TDM) ile 11 kilometre sonra su ile buluştu. TDM makinesi ile baraj suyuna ulaşıldığını belirten yetkililer, tünelin barajdaki suyu Fadıllı köyünde kurulan hidroelektrik santraline taşıyacağını söyleyerek buradaki elektrik üretiminin ardından suyun Uluabat Gölü'ne deşarj edileceği ifade etti. Yetkililer, "Orhaneli Çayı üzerinde yapımı

tamamlanan Çınarcık Barajı, çok amaçlı olarak projelendirilmiş olup, 2009 yılı itibarıyla baraj göl alanında su tutulmaya başladı. Halen enerji ünitelerinden olan Uluabat Kuvvet Tüneli'nde son aşamaya gelindi" dedi.

 

TÜM ZORLUKLARIN SONUNDA BAŞARI GELDİ

Önümüzdeki ekim ayında elektrik üretimine başlayacak olan Uluabat Hidroelektrik Santrali'nin 11 kilometre uzunluğundaki kuvvet tünelinde, zaman zaman işçi sayısının 600'ü bulduğu ve 46 aylık uzun ve zorlu çalışması neticesinde geçtiğimiz ay sonu itibarıyla hedefe ulaşıldığı bildirildi. Yapımı tamamen Türk müteahhit ve işçileri tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin tek taraftan açılan en uzun kuvvet tüneli olma özelliğine sahip Uluabat Kuvvet Tüneli'nde, Akenerji tarafından satın alınan 12 metre

uzunluğunda ve 4 metre çapındaki özel yapım tünel delme makinesi (TDM) kullanılarak coğrafi yapının ortaya koyduğu tüm zorluklara rağmen önemli başarıya ulaşıldı.

Özel sektör elektrik üretim şirketleri arasında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırım faaliyetlerini başlatan ilk şirketlerden biri olan Akenerji'nin 49 yıllığına işletme hakkı bulunuyor.

ULUABAT HİDROELEKTRİK SANTRALİ'NDE GERİ SAYIM BAŞLADI
ULUABAT HİDROELEKTRİK SANTRALİ'NDE GERİ SAYIM BAŞLADI
ULUABAT HİDROELEKTRİK SANTRALİ'NDE GERİ SAYIM BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2010 Cumartesi 10:27:04
Güncelleme :17 Nisan 2010 Cumartesi 15:43:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?