3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Heykeltraşın son isteği yerine getirildi

İstanbul'da trafik kazasında hayatını kaybeden ünlü heykeltraş Prof Dr Tankut Öktem, Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Küçükkumla beldesinde devlet töreniyle toprağa verildi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr Tankut Öktem'in kızları Oylum ve Pınar son kez tabuta sarılıp fenalık geçirdiler. Törenin ardından cenazesi atölyesinin önüne getirilen Prof Öktem, vasiyeti gereği isminin verildiği ve heykellerinin bulunduğu bulvarda omuzlara alınarak mezarlığa götürüldü. 

Prof Tankut Öktem için öğle namazına müteakip Gemlik Çarşı Camisi'nde askeri tören düzenlendi. Tankut Öktem'in cenaze törenine Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut, sanatçılar, yakınları ve sevenleri katıldı. Geniş güvenlik önleminin alındığı törende kızları Pınar ve Oylum Öktem de hazır bulundu.

KUMLA OYNARKEN KEŞFETTİĞİ ÇOBANI SANATÇI YAPMIŞ 

Törende konuşan öğrencisi Hasan Yaraş, çobanlık yaparken Prof Tankut Öktem tarafından keşfedildiğini belirterek, "Bir gün hocama, "siz ölmezsiniz" demiştim. "Niye ölmem" diye sorduğunda, "eserleriniz var, ölürseniz film biter ancak eserleriniz yaşar" demiştim. Onu kaybettik. Ancak onu eserleriyle yaşatacağız, yaşatmaya devam edeceğiz. Bu konuşma onun çok hoşuna gitmişti" diye konuştu. 

Sanatçı Eşref Kolçak ise devlet sanatçılarına değer verilmediğini, öldükten sonra değerinin anlaşıldığını söyledi. Basın mensuplarına serzenişte bulunan kızı Oylum Öktem ise, "Babamın bir çok eseri vardı. Dünyanın en büyük heykelini yaptığında medyayı göremedik. Ancak üçüncü sayfa haberleri için buradasınız" şeklinde konuştu.

SON İSTEĞİ YERİNE GETİRİLDİ 

Gemlik'teki törenin ardından cenaze Küçükkumla'daki atölyenin önüne getirilerek helallik istendi. Burada fenalık geçiren kızları Oylum ve Pınar tabuta sarıldılar. Cenaze mezarlığa götürülmek için ambulansa bindirilirken Oylum Öktem, "Onu götürmeyin, isminin verildiği bu caddeyi çok seviyordu. Heykellerin önünden geçirin" dedi. Bunun üzerine, omuzlara alınan cenaze vasiyeti gereği bulvardaki heykellerin önünden mezarlığa götürüldü. 

Daha sonra cenaze Küçükkumla aile kabristanında toprağa verildi. Sevenleri ise atölyedeki Öktem'in çok sevdiği kuşları ve heykellerini inceleyip gözyaşlarına boğuldular.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 15:18:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?