4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Hırsızlara sisli önlem

Almanya'da üretilen ve hırsızlık olaylarına karşı tam koruma sağlayan sis güvenlik sisteminin tanıtımı, Bursa'nın Mudanya ilçesinde yapıldı.

Almanya, İspanya ve İtalya'da hırsızlık vakalarının önlenmesinde büyük başarı sağlayan sis güvenlik sistemi, Türkiye'de de hırsızların korkulu rüyası olacak. Anlık hırsızlık vakalarını önlemek için tasarlanan sistem, mevcut alarm düzeneğinden aldığı uyarı ile devreye giriyor. Alarm sisteminin olmadığı ortamlardaysa cihazın çalışabilmesi için üretici firma alarm sistemini kuruyor. Ortamı sis bulutu ile kaplayan cihaz sayesinde görüş mesafesi sıfıra düşerken, uygulama alanı içerisinde hareketli-hareketsiz cisimler, ışık kaynakları, uyarı tabelaları tamamen görünmez oluyor. Sistemin bu özelliği sebebiyle suçlular yön bulma kabiliyetlerini kaybediyor.

Mudanya'daki Korsan Kafe'de cihazın tanıtımını yapan Alman üretici Horst Göbel, "Sisin ortamdaki kalış süresi ortalama 30-40 dakikadır. Tüm cihazlarımız akülü, aküsüz, yer ve tavan tipleri olmak üzere farklı dizaynlara sahiptir. Bu cihazımız en küçük olanı dakikada 600 metreküp duman püskürtüyor ve 30 dakika boyunca elektrik kesintisine dayanabiliyor. En büyük cihazımız ise dakikada 5 bin metreküp duman püskürtüyor. Sağlığa ve çevreye zararlı herhangi bir kimyasal madde ihtiva etmiyor. Sistem iki şekilde devreye giriyor.

Birincisi, hırsız içeriye girer girmez faaliyete geçen cihaz, sadece caydırıcılık özelliği taşıyor. İkincisi ise cihaz, hırsızın değerli eşyalara ulaşmasını bekliyor ve ondan sonra devreye giriyor. Yön duygusunu kaybeden hırsız, girdiği yerde mahsur kalıyor. Olay sırasında alarm fonksiyonuna bağlı olarak önce belirlenmiş tüm telefonlara cihazın yazılımı sayesinde bilgi gönderiliyor ve emniyet güçleri harekete geçiriliyor. İş yeri sahibi cihazı devreye sokarak görüş mesafesini sıfıra düşürdüğü saldırganı etkisiz hale getiriyor. Cihazlarımızın diğer güvenlik sistemlerinden farkı ise daha aktif çalışması. Bu cihazlarımızın fiyatları Türkiye'ye özel rakamlar. Cihaz ailesinden oluşan bu takımın fiyatı 5 bin ile 18 bin avro arasında değişiyor" dedi.

Tanıtım sırasında cihazın çok hızlı bir şekilde çevreyi dumanla kaplaması izleyicilerin şaşkın bakışlarına neden oldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 17:29:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?