4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Hızlı tren Körfez'den geçmeli'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Ankara-İstanbul hızlı tren hattı projesinin ikinci etabıyla alakalı olarak Körfez Köprüsü üzerinden hat geçmesi durumunda birçok açıdan fayda sağlanacağını belirtti.

İzmit Körfez Köprüsü üzerine demiryolu hattı yapılmaması durumunda İstanbul-İzmir hızlı tren hattının yapılması imkansız hale geleceğini ifade eden Şahin, seçim öncesi yapılan Bursaray C etabı ihalelerinin de iptal edilerek yeniden projenin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nde düzenlenen toplantıda Başkan Necati Şahin, İstanbul-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprü geçişindeki hızlı tren hattının kaldırılması ve Bursa'ya etkileri ile Bursaray C etabında yaşanan süreç hakkında bilgi verdi. Türkiye'de demiryolu ulaşımının göz ardı edilip karayoluna önem verildiği için trafik ve ulaşım sıkıntılarının çözülemediğini belirten Şahin, karayollarının geçmişte Ulaştırma Bakanlığı'na bağlanmamış olmasının son derece yanlış olduğunu söyledi.

Şahin, Türkiye'nin otoyoldan çok bölünmüş yollara ihtiyaç olduğunu da söyledi. İstanbul-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprü geçişindeki hızlı tren hattının kaldırılmasına ve yaşanan gelişmelere değinen Şahin, "İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin, 2008 yılı başında tekrarlanan ihale ilanında, İzmit Körfezi'ne yapılacak olan Körfez köprüsü üzerinde 2x3 şeritli karayolu ve 2x1 demiryolu hattının yapılması öngörülmüştü. Ancak, Ağustos-2008 tarihinde yapılan 1 nolu zeyilname ile köprü üzerindeki 2x1 demiryolu hattı kaldırılmıştır. Ankara-İstanbul hızlı tren hattı projesinin 2. aşaması olan 215 kilometre uzunluğundaki İnönü-Köseköy (İzmit) arası ihalesi gerçekleşmiş olup, hukuki problemler dolayısıyla henüz başlanamamıştır. 2. aşama güzergahı, Bozüyük ilçesinden sonra, Pamukova'ya kadar Mekece Vadisi'nden geçmektedir. Çok dar olan bu vadide mevcut yerleşimler, karayolu, Sakarya Nehri ve kolları bulunmaktadır. Bu kesime yapılacak demiryolu güzergahının büyük bölümü tünel ve viyadüklerden oluştuğu için ekonomik değildir.

Hızlı tren güzergahının Körfez Köprüsü üzerinden geçirilmesi durumunda 215 kilometre uzunluğundaki İnönü-Köseköy-Gebze hattı yerine, 165 kilometre uzunluğundaki İnönü-Bozüyük-İnegöl-Yenişehir-İznik-Körfez Köprüsü-Gebze hattının yapılması uygun olacaktır. Güzergah, Bozüyükten sonra, İnegöl'e kadar Mekece Vadisi'ne göre kısmen daha geniş olan Mezit vadisinden geçerek, İnegöl'e ulaşacak, İnegöl ile Yenişehir arasında ise iki ovayı biri birine bağlayan vadiyi takip edecektir. Körfez Köprüsü üzerinden geçecek hızlı tren hattı birçok yarar sağlayacaktır. Ankara-İstanbul hızlı tren hattı uzunluğu mevcut projeye göre yaklaşık 50-55 kilometre daha kısa olacaktır. Bu durum, ulaşım süresinin 20-25 dakika kısalmasına sebep olacaktır.

Körfez Köprüsü'nü geçen hızlı tren hattı Gebze ilçesinde mevcut demiryolu hattına bağlanabilecektir. Mevcut ihaleli hattı Köseköy ile Gebze arasıda İzmit Kent Merkezi ve diğer yerleşimler dikkate alındığında ağırlıklı olarak tüneller ile geçilmesi gerekmekte olup, maliyeti de yüksek olacaktır. Mevcut ihaleli hatta göre boyu daha kısa olacağı gibi, geçtiği güzergah itibariyle, yapım maliyeti daha düşük olacaktır. Mevcut ihaleli hattın uzunluğu kadar bir hat yapmakla, Ankara'yı hem İstanbul'a hem de Bursa'ya bağlamak mümkün olacağı gibi yapım maliyeti de daha düşük olacaktır.

Yapılması önerilen İstanbul-Bursa-İzmir hızlı tren hattının uzunluğu 500 kilometre civarında olup, İstanbul'dan İzmir'e erişim süresi en fazla 2.5 saat olacaktır. Halen ihale sürecinde olan İstanbul-İzmir Otoyolu projesi kapsamında yapılacak olan, İzmit Körfez Köprüsü üzerindeki demiryolu hattı, yapılan zeyilname ile kaldırılmıştır. İzmit Körfez Köprüsü üzerine demiryolu hattı yapılmaması durumunda İstanbul-İzmir hızlı tren hattının yapılması imkansız hale gelecektir.

Körfez Köprüsü üzerinden bağlanmaması durumunda Sakarya-Bilecik üzerinden bağlantı sağlamak gerekecektir ki bu durumda da demiryolu hattının 250-300 kilometre uzatılarak Bursa'ya bağlanması gerekecektir. Bu durumda da 450-500 kilometreyi bulacak olan İstanbul-Bursa demiryolu hattı fizibil olmaktan çok uzak kalacaktır. Köprü üzerindeki raylı sistemin getireceği maliyet artışı, Türkiye'nin bundan dolayı elde edeceği gelecekteki ekonomik ve sosyal yararın önemi karşısında belirleyici olamaz. Bunun bilincine varıp, demiryolunun yeniden, Körfez Köprüsü'ne dahil edilmesi, kaçınılmaz bir gerekliliktir" dedi.

Bursaray C etabıyla alakalı yaşanan sürece de değinen Şahin, "Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin seçimlerden önce apar topar Bursa Hafif Raylı Sistem C etabıyla ilgili iki ihale yapmasını etik bulmadığımızı belirtmek istiyorum. Seçimlerden önce yapılan ihalelerden biri Bursa hafif raylı sistem C etabı yapım ihalesidir. İkincisi ise raylı sistem araç ihalesidir. Bu iki ihalenin de sözleşmeleri imzalanmış, yer teslimleri yapılmış, sözleşmeye konulduğu şekilde yüzde 20 avansları ödenmiştir. Bu avans bedeli de yaklaşık 39 milyon euro'dur. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin gerekli işlemleri yapacağına inanıyor ve ihalenin iptali için gerekli işlemleri en kısa zamanda başlatmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Şahin, Kocaeli'de uygulamaya geçirilen kaçak yapılarla alakalı uydu takip sistemi için Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne rapor hazırlayacaklarını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 15:17:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?