3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Hünkar Köşkü halkın hizmetinde

Tarihi Hünkar Köşkü, Büyükşehir Belediyesi işletmelerinden BURFAŞ tarafından önümüzdeki hafta başında kafeterya olarak vatandaşların hizmetine açılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin talimatıyla 4 yılda 50 bin kişinin ziyarete geldiği Hünkar Köşkü müzesinin bahçesi yaz ve bahar aylarında kafeterya olarak hizmet verecek.

Başkan Altepe, yılda 100 bin kişiyi köşkün bahçesinde misafir etmeyi planladıklarını söyledi. Bursa'nın tamamının seyredilebildiği bir manzaraya sahip olan 140 yıllık tarihi köşk, Sultan Abdülmecid Han tarafından 19 günde inşa ettirildi. Sultan Abdülaziz, Reşat ve Vahideddin Han ile Atatürk'ün de Bursa'ya geldiğinde konakladığı köşk, 2003 yılında tamir edilerek müze olarak ziyarete açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İdari Danışmanı Semih Pala, köşkün bahçesinde 25 masa ile vatandaşlara sıcak çay, kahve ve meşrubat ikramı ile hafif aperatif yiyecekler servis edileceğini söyledi.

BURFAŞ tarafından işletilecek olan köşkün bahçesinde bütün masalar Bursa'nın tamamını görüyor. Gece saat 24'e kadar hizmet verecek olan Hünkar Köşkü kafeteryasına gelenler gündüz saatlerinde içerideki tarihi eşyaları da görebilecekler. Otopark sıkıntısı olmayan Hünkar Köşkü'ne rahat ulaşım için Ulucami önünden otobüs seferlerinin sıklaştırılması da planlanıyor. Cuma günü hazırlıkların tamamlanmasının ardından hafta sonu veya önümüzdeki hafta başından itibaren vatandaşlara açık kafeterya hizmetleri başlayacak.

Uygun fiyatlarla hizmet verecek olan Hünkar Köşkü kafeteryasının özellikle yerli turistler ve vatandaşlar tarafından büyük rağbet görmesi bekleniyor.
Diğer taraftan Mudanya Limanı yakınındaki tarihi gar binasıyla Dobruca'daki BUSKİ tesislerinin vatandaşa açılması ile alakalı çalışmalara da hız verildi. Bir zarfında iki noktada vatandaşa yönelik kafeterya hizmetlerinin başlayacağı öğrenildi. Bu sosyal tesislerin sayısını Büyükşehir Belediyesi daha da artırmayı planlıyor.

Fransız ampir üslubunda yapılan köşkün içindeki tezyinat 19. yüzyıl özelliklerini taşıyor. Tavan kalem işi süslemeleri, Bursa seyir panoramasına hakim bahçesi, dönemi yansıtan orijinal eşyaları ve Atatürk odası ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İki katlı zarif bir yapıya sahip olan Hünkar Köşkü'nün bahçesinde de, cephesi Kütahya çinileri ile kaplanmış bir çeşme bulunuyor.

Sıvanmış duvarları ahşap çatkılı ve ince çıtalarla kaplı olan köşkte, bekçi ve danışma odası ile bir de garaj yer alıyor. Köşk 1996 ve 2002 yılları arasında TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından restore ettirildi. Ayrıca tamirat sırasında köşkün içindeki mobilya ve tefriş malzemeleri Dolmabahçe Sarayı'nın atölyelerinde onarıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 11:03:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?