4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

İç göç entegrasyon projesi

Bursa'da ikamet eden her yüz kişiden 42'sinin il dışından gelen insanlar olduğu bildirildi. Antalya, Bilecik ve İstanbul'dan sonra en çok göç alan bölgelerin başında gelen Bursa'da göçle beraber ortaya çıkan meselelere çare aranıyor.

Tayyare Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda, "iç göç entegrasyon projesi" tanıtıldı. Proje hakkında bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, ekonomik, sosyal ve kültürel şartları iyileştirerek farklılıkları ortadan kaldırmayı planladıklarını söyledi. Karadağ, "Projenin amacı, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa büyükşehir belediyelerinin göçten kaynaklanan sosyo-ekonomik entegrasyon ve çevre bağlantılı problemlerini azaltmaktır. Hedef bölgelerdeki sokak çocuklarının rehabilitasyon ve toplumla tekrar bütünleşmelerini sağlamak için çalışmalar yapılacak.

Her şehirde durum tespit çalışması yapılacak ve ihtiyaç anazleri ortaya çıkarılacak. 2000 yılında net göç hızı binde 45.12 olarak gerçekleşmiştir. Göç, Bursa'yı 80 il arasında, Antalya, Bilecik ve İstanbul'un ardından net göç hızında 4. sıraya yerleştirmiştir. 2000 yılında 2 milyon 125 bin olan Bursa nüfusu içinde her yüz kişiden 42'si dışardan gelen insanlar. Fiziki ve sosyal alt yapı açısından Bursa'da bölgeler arası eşitsizlik söz konusudur. Bu da birçok probleme yol açmıştır. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle buraya göç eden insanlar kayıt dışı sektörlerde çalışmakta ve gelir elde edecek iş bulamamaktadır. Bu da yoksulluk oranını artırmaktadır. Bunun yanında dışarıdan gelen insanlar Bursa'ya ayak uyduramadıkları için kültürel anlamda sıkıntı yaşamaktadır. Devlet Planlama Teşkilatı öncülüğünde bu program düzenlenmiştir. Program Haziran 2010'da son bulacask. Bu proje bütün sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanmaktadır. Tüm sektörlerden görüş alacağız. Amacımız sağlıklı ve hayat kalitesi yüksek, yoksulluk ve işsizliğin azaldığı bir şehir" dedi.

Strateji planlama kilit uzmanı Gökhan Menteş ise, "Kentleri ve yoksul kesimi oluşturan insanları tanımaya yönelik çabalarda bulunduk. Amacımız iç göçten kaynaklanan bu meselenin çözümüne yardımcı olmaktır" diye konuştu.
Teknik Destek Ekip Lideri Luc Zwaenepoel ise, projenin iki parçadan oluştuğunu, birincisinin belediye personelinin bu meselelere çare bulması, ikincisinin ise sosyal hizmetler kapsamında yapılan çalışmalar olduğunu söyledi. Avrupa birliği açısından bu projenin önemli olduğunu ifade eden Zwaenepoel, proje sayesinde vatandaşların iç göçler hakkında bilgi sahibi olacağını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 13:24:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?