6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

İç Kozahan'da hummalı çalışma

İÇ KOZAHAN ORİJİNALİNE DÖNÜYOR

Tarihi İpek Yolu'nun önemli pazarlarından Kozahan'da, hayvan ahırı olarak inşa edilen İç Kozahan tekrar orjinal haline kavuşuyor.

Esnaf Odaları Birliği'nin Vakıflar'dan 20 yıllık işletme karşılığı alarak restorasyonunu yaptırdığı İç Kozahan'da çalışmaların önemli kısmı tamamlandı.

Orhan Cami'nin alt tarafındaki İç Kozahan'ın çatılarından 40 kamyonluk beton molozu kaldırılarak altına mebran serilen kurşun kaplamalar serildi. Galvaniz su tahliye sistemleri döşenerek orjinaline uygun hale getirilen çatının dışında, binanın kendi orjinal taş ve tuğla yapısı da sıva ve molozlar temizlenerek ortaya çıkartıldı.

İç Kozahan'ın tamiratını gerçekleştiren Usra İnşaat Başkanı Ramazan Uslu, 200 kamyondan fazla yaklaşık 2 bin ton molozun atılarak hanın üzerindeki luzumsüz yüklerin ortadan kaldırıldığını söyledi. Han'ın Uzunçarşı'daki dükkünları büyütmek için kuzey tarafından çok fazla tehlikeli duvar kırmaları sebebiyle bazı bölgelerinde statik yapısının riskli hale geldiğini anlatan Ramazan Uslu, "Kuzey duvarlarını da yeniden güçlendirip orjinal haline getiriyoruz. Henüz boşaltılmayan 2 dükkanın da verilen sürenin dolması ile bize teslimi yapılacak. Bu alanı da düzenleyeceğiz. Şu anda bahçeden oldukça ciddi bir malzemede temizlendi. Zemin tuğla ve kayra taşı ile kaplanarak çok hoş hale getirilecek. Dış cephelerde orjinal tuğlaların çıkması ile enfes bir görüntü oluştu. Bütün muhdes uygulamalar kaldırıldı. Yapının günümüzde kullanılacağı restorant-gıda ağırlıklı durumu da göz önünde bulundurularak sıhhi tesisatları da düzenlendi. Mayıs ayında teslimi yapılacak olan yapı, orjinal haline gelirken, Bursa yeni bir tarihi esere kavuşuyor" diye konuştu.

Bursa Esnaf Odaları Birliği'nin büyük bir restoranı ve irili ufaklı 17 civarındaki dükkanı kira ihalesi ile mayıs ayında esnafa vermesi bekleniyor. Bu arada İç Kozahan'ın belediye altına açılan dar koridorunu genişletme konusundaki düşüncesi, bölgedeki tescilli tarihi bir dükkanın yıkımına Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu izin vermediği için genişletilerek değil, mevcut hali ile uygulanacak.

Öte yandan, Devlet Bakanı Faruk Çelik 6 Mart Cumartesi günü İç Kozahan'da ilk harcı koyarak restorasyonu resmen başlatacak.

İÇ KOZAHAN ORİJİNALİNE DÖNÜYOR
İÇ KOZAHAN ORİJİNALİNE DÖNÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 10:41:02
Güncelleme :2 Mart 2010 Salı 13:39:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?