2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İçme suyu alarmı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, içme suyu barajlarındaki doluluk oranlarında, küresel ısınma etkisiyle geçen yıla göre yaşanan düşüş nedeniyle İstanbul, Ankara ve Bursa’da içme suyu sıkıntısı bulunduğunu belirledi. 

Anka Ajansı’nın DSİ’den edindiği bilgiye göre, mayıs başı itibariyle İstanbul’daki içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 48.5’e düştü. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yüzde 90’lar düzeyinde bulunuyordu. Geçen yıl aynı dönemde içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 28.9 olan Ankara’da bu yıl oran yüzde 9.7’e kadar düştü. Aynı dönemde Bursa’daki doluluk oranı yüzde 89.2’den yüzde 58.3’e düştü. DSİ bu veriler nedeniyle üç ili içme suyunda sorunlu alanlar olarak belirledi. Üç ili sıkı takibe alan DSİ, başka yerlerden su getirmek başta olmak üzere alternatif yollar üzerinde çalışacak.

ENERJİ BARAJLARINDA ARTIŞ
İçme suyundaki bu duruma karşın, enerji sağlayan barajlarda doluluk oranları arttı. Enerji barajları Doğu ve Güneydoğu ağırlıklı olduğu için, bu bölgelerdeki yağış, mayıs başı itibariyle yıllık bazda, doluluk oranının yüzde 40’tan yüzde 51.2’ye çıkmasına neden oldu.
Sulama suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranı ise yüzde 54’ten yüzde 51.2’ye düştü. Bu alandaki düşüşün özellikle Konya ve Ege havzalarını etkilediği bildirildi. Aradaki fark, havzalar arası su transferi ile kapatılacak.
anka
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2007 Pazar 13:44:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?