4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

İhmaller zinciri ortaya çıktı

Bursa'da yangında 8 yoğun bakım hastasının hayatını kaybettiği Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde inceleme yapan akademik odalar adına açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Erdal Aktuğ, hastanede yangın algılama sistemi olduğunu ancak çalışmadığını, kablo bacasının mimari projeden farklı, bloklar arasında yangın ve dumanı etkileyecek şekilde yapılmadığını söyledi.

Aktuğ, "Kablo bacasının yoğun bakıma gidecek şekilde konumlandırılması yanlıştır. Mimari, statik, elektrik, yangın ve tesisat projesiyle ilgili denetim yapılmamış. Kamu ve özel binalar ticari kaygı güdülmeden mutlaka bağımsız odalarca yılda bir kez denetlenmeli" dedi.

Önceki gece çıkan yangının ardından Bursa'da inşaat mühendisleri, mimarlar odası, elektrik mühendisleri odası, makine ve kimya mühendisleri odası Bursa Şubesinden teknik heyet oluşturuldu. Teknik heyet dün akşama kadar süren incelemelerinin ardından raporunu bugün açıkladı. Teknik heyet adına açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erdal Aktuğ, geniş kapsamlı teknik rapor hazırlayacaklarını ancak ön raporda bir çok eksik tespit edildiğini söyledi.

Aktuğ'un açıkladığı rapordaki eksikler şunlar:
"Hastanede yangın algılama sistemi bulunmakta, ancak çalışmıyor. Yangın algılama sistemini besleyen akülerin şarjlarının bittiği tespit edildi. Mevcut elektrik tesisatında kablolar halojenden arındırılmış değildir. Asma tavan içinde algılama sistemi öngörülmemiştir. Hastanenin yangın çıkan bölümünde mimariye uygun olmayan mekanlar sonradan oluşturulmuştur. Mekanik ve elektrik tesisatı proje üzerinde yapılmamıştır.

Yangının çıktığı bölüm mimari proje ve elektrik projesinde bulunmuyor. Yoğun bakım ve yenidoğan ünitesinde havalandırma tesisatının çalışması gerekmektedir, gerekli takviye yok. Kablo bacasından yakıcı gazların hatları geçirildi ve elektrik tesisatı burada bulunuyor. Kablo bacası yangına dayanıklı olmayan malzemeden yapıldı. Kablo bacasının yoğun bakıma gidecek şekilde konumlandırılması yanlıştır. Mimari, statik, elektrik, yangın ve tesisat projesi ile ilgili odaların denetiminden geçirilmedi".

Aktuğ, kamu ve özel binaların mutlaka ticari kaygı güdülmeden bağımsız odalarca yılda bir kez denetlenmesi gerektiğini ifade ederek, "Ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerindeki elektrik tesisatlarında topraklamaya uygun sistem kullanılmadı. Yangın koruma amaçlı sistem devre dışı bırakılmış. Pano odalarında acil durum yönergesi yok. Bu olayın son olmasını istiyoruz, her kuruluşun bundan gereken dersi çıkarmasını talep ediyoruz.

Yönetim kademesinde bulunanların bilgiyi, meslek odalarıyla paylaşmasını ve bunların denetlenmesini istiyoruz. Geçmişte Bursa Valiliğinin başkanlığında yangın heyeti oluşturuldu. Akademik odalarla 40 hastane, okul, yurt, alışveriş merkezi ve akaryakıt istasyonu denetlenmişti. Bu tür olaylar yaşanmasa bile teknik ve bilimsel esaslara göre tüm kurumlar gereken tedbiri almaladır" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 16:41:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?