8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

İhracat rekora doymuyor

Son aylarda yaşanan global ekonomik sıkıntılara rağmen, Bursa'dan yapılan ihracat artarak yeni rekorlara imza atıyor. Tüm zamanların en iyi aylık ihracat rakamı 2008 yılının Mart ayında, 2 milyar 539 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreteri İbrahim Okur, ihracatçının istikrarsız döviz kuru, enerji ve istihdam üzerindeki ağır vergi yükü, girdi maliyetlerini yüksekliği, lojistik ve altyapı eksikliklerine rağmen Mart ayında da durmak bilmeyerek büyük bir başarının altına imza attığını söyledi. 2008 Mart ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31'lik artış göstermesi dikkat çekti. 

Bütün olumsuzluklara rağmen ihracatın rekor kırmaya devam ettiğini anlatan Okur, son 12 aylık dönemde 24 milyar 684 milyon dolarlık dış satış yapıldığını kaydetti. Bursa'nın yılsonu hedefi olan 28 milyar doların aşılmasını beklediklerini anlatan Okur, Bursa'nın İstanbul'un ardından ikinciliği koruduğunu bildirdi. Okur, "UİB'nin geçen yıla göre gerçekleştirdiği ihracatta yüzde 44'lük bir artış kaydedildi. Türkiye ihracatında da Bursa olarak yüzde 23'lük bir paya sahibiz" dedi. 

2008 yılının ilk üç aylık dönem itibariyle 7 milyar 222 milyon dolarlık ihracat rakamı ile, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış sağlandığını ifade eden Okur, "Mart ayında taşıt araçları ve sanayii 2 milyar 351 milyon dolarla başı çekiyor. Mart ayında tekstilde 96 milyon 923 bin, hazır giyim ve konfeksiyonda 52 milyon 582 bin, meyve sebze mamullerinde 13 milyon 36 bin , yaş meyve sebzede 5 milyon 165, diğer sektörlerde ise 20 milyon 823 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi" dedi. 

Bursa'dan farklı kıtalardaki 153 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Okur, en çok ihracatın yüzde 70,5'lik pay ile AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Genel tabloya bakıldığında gerçekleşen ihracatın büyük bir bölümünü gelişmiş ülkelere alıyor. İhracatta Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya Federasyonu ilk beş sırada yer alıyor. Bu bizim dünya markalarıyla nasıl mücadele ettiğimizin açık bir göstergesidir. Rusya'ya yapılan ihracatın önümüzdeki dönemde daha da artacağına inanıyoruz. 2008 yılı ihracat hedefimiz olan 28 milyar doları da yakalayacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu. 

Okur, firmaların finansman ihtiyaçlarını dış borçlanma ile ara malı ihtiyacını da ucuz ithalatla sağlamaya yönelerek sorunlarına çare bulmaya çalıştığını aktaran Okur, sözlerini şöyle devam etti: "Biz ithalat yaparak rekabet edemeyiz. Firmalar ar-ge ihtiyaçlarını dış borçlanma yoluyla gidermeye çalışıyor. Dış borcun 158 milyar doları özel sektöre ait. Üretim yapılması için finansmana ihtiyaç var. Bunun için de firmaların kar etmesi gerekiyor. Ara malı ve hammadde ihtiyacını ithalat yoluyla karşılıyoruz. Bu ithalatın artmasına sebep oluyor." 

Türkiye'deki hammadde ve ara malı maliyet fiyatlarının daha cazip hale getirilerek yerli üreticilerin ithalata yönelmesinin engellenmesi gerektiğini vurgulayan Okur, "Hükümetin ihracatçının sorunlarını çözme yolundaki çalışmalarının acilen sonuçlandırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 11:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?