2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İhracatçıların önünü açıyorlar

Bursa Gıda Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Kemal Bayraktar, yıl boyunca 7 bin numune üzerinde 105 bin test ve analiz yaparak ihracatçıların Avrupa pazarında önünü açtıklarını söyledi.


Her türlü gıda, su, yem ve su ürünlerinin fiziksel, kimyasal, katkı, kalıntı, mikrobiyoloji ile analizlerin yapıldığı Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü sunduğu hizmetlerle Avrupa Pazarı'nda kabul görüyor. 2004 yılında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKKAK) tarafından TS EN ISO/IEC standardına göre akredite edilen kurum, aynı zamanda Türkiye'nin tek gıda araştırma merkezi unvanına da sahip bulunuyor.


Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Kemal Bayraktar, talep ve gelişen koşullara göre akreditasyon kapsamlarını genişlettiklerini belirtti. Uluslararası arenada geçerli olan test ve analiz yapma hakkına sahip olduklarını ifade eden Bayraktar, "AB ülkelerine direk ihracat yapabilecek uluslararası bir akredite kuruluşu olma yolundayız. Şu ana kadar Avrupa'nın istediği test ve analizlerin yüzde 90'ını yapıyoruz. 2007 yılında 7 bin numune üzerinde 105 bin test ve analize imza attık. Teknik alt yapı olarak bazı eksiklerimizin temini için çalışıyoruz. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve İl Özel İdare katkılarıyla eksik cihazlarımızı tamamlamaya çalışıyoruz. UİB'in 100 bin dolarlık katkısıyla aldığımız cihaz sayesinde numunelerdeki bakır, çinko, kurşun ve benzeri ağır metallerin tespitini yapabileceğiz. Yaş meyve ve sebzelerde ilaç kalıntılarını (pesticitleri) tespit etmeye yarayan cihaza ihtiyacımız var. Bu cihazın alınması içinde İl Özel İdaresi'nin 2008 bütçesinden 200 bin YTL ödenek
ayrıldı. Kendi imkanlarımızı da zorlayarak bu cihazı aldığımızda, AB standartlarındaki tüm test ve analizleri yapabileceğiz" dedi.


Hedeflerinin AB standartlarında bir laboratuvar olduğunu ifade eden Bayraktar, cihaz alımı için kendilerine destek veren kurumlara da teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 11:07:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?