4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

İhracattaki düşüş korkutuyor

Ekonomik kriz sebebiyle tüm sektörlerin ihracat rakamlarında bir önceki yıa göre ciddi düşüş görülürken, birlik başkanları hükümetin gerekli tedbirleri almasını istedi.

Bursa İhracatçı Birlikleri (UİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Ferit Sünneli ve diğer birlik başkanlarının birlikte düzenlediği basın toplantısında; taşıt araçları ve yan sanayi, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon, meyve sebze mamulleri, yaş meyve ve sebze ile ilgili 2009 yılı nisan ayı ihracat rakamları hakkında bilgi verildi. Bursa'da 2009 Nisan ayı ihracat rakamlarında bir önceki yılın aynı ayına göre taşıt araçları ve yan sanayide yüzde 52.22, tekstilde yüzde 24.78, hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 27.64, meyve ve sebzede yüzde 7.25, yaş meyve ve sebzede yüzde 14.18 oranında düşüş olduğu açıklandı.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu, Ankara'daki bürokratların kendilerini desteklemek yerine engellediğini ileri sürdü. Türkiye'nin yüzde 35'inin tarımla uğraştığına dikkat çeken Gençoğlu, "Sanayiciyi teşvik etmek istemiyorsanız biz ürünü alıp yurt dışına götürelim. Fabrikalarımızı kapatalım" dedi.

İkinci kalite biberlerinin yurt dışına ihracının serbest bırakılmasıyla yerli üreticilerin zor duruma düştüğünü belirten Gençoğlu, "Biberlerimiz rakip ülkelerdeki üreticilere satılıyor. Onların işlediği biberler Avrupa pazarına gidiyor. Biz sektör için UİB'de yer alıyoruz. Ankara'da üst düzey bürokratlar projelerimize geri çevirerek önümüze engel koyuyor. Bu ve buna benzer konular çözüme kavuşturulmazsa ben birlikteki görevimi bırakacağım. 2 yıldır Merkez Bankası'nın faizleri indirmesini istiyoruz. Ama geç kalındı. Artık önümüzü görmek istiyoruz. Tarım sektöründe uğraşanların üzerinde baskı var" diye konuştu.

UİB Başkanlar Kurulu Başkanı Ferit Sünneli ise krizin yedinci ayında ekonomik sıkıntıların gittikçe arttığına dikkat çekerek, 2009'un ilk çeyreğinde işsizlik oranının yüzde 15.5'e ulaşarak dip yaptığını söyledi. Krize karşı Türk sanayici ve ihracatçılarının mücadelesinin sürdüğünü belirten Sünneli, hükümetin kendilerine destek vermesini isteyerek, "Ümidimiz, alınan tedbirler sayesinde bu kötü gidişin hız kesmesi ve yavaş da olsa bir toparlanma başlamasıdır. Altıncı ve yedinci paketlerin üretimi ve ihracatı destekleyici bir içerikte olmasını ümit ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Yüksek faiz düşük kur politikasını eleştiren Sünneli, bu politikanın Türk ekonomisine sağladığı katkının tartışmalı olduğunu kaydederek, işsizlik oranının 2001'den bu yana yüzde 7.1 artarak yüzde 15.5'e ulaştığını söyledi. Düşük faiz politikasına geçilmesini isteyen Sünneli, şunları kaydetti:
"Biz ihracatçılar olarak düşen faiz oranlarının ülke ekonomisine orta ve uzun vadede çok büyük yararlar getireceğini düşünüyoruz. Eğer krizde firmalarımızı ayakta tutabilecek önlemlere devam edilirse kriz bittiğinde Türkiye olarak büyük bir avantaja sahip olacağımıza inanıyorum. Türkiye genelinde nisan ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33.75 gerileyerek 7 milyar 528 milyon dolar oldu. Nisan ayında UİB üyesi firmalarımızın gerçekleştirdikleri ihracat toplamı ise 1 milyar 254 milyon dolarda kalarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 geriledi. Ülke genelinde yüzde 33.75'lik gerilemeye rağmen Bursa'nın kaybı yüzde 50 oldu."

Sünneli'nin verdiği bilgiye göre; taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 52.22 düşerek dip yaptı. Geçen yılın nisan ayındaki 2 milyar 329 milyon dolarlık otomobil ihracatı bu yılın aynı ayında 1 milyar 113 milyon dolara geriledi. Tekstil ihracatında yüzde 24.78 düşüş kaydedilirken, hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 27.64, meyve ve sebzede yüzde 7.25, yaş meyve ve sebzede yüzde 14.18 oranında düşüş oldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 11:49:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?