2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İl Genel Meclisi'nden zeytin raporu

Bursa İl Genel Meclisi 'Zeytin alımları ve kuraklık komisyonu' tarafından hazırlanan raporda Marmara Birlik'in ürünün tam büyüklüğünü görmeden, yanlış fiyat ve havuzdan satış politikası uygulamasının, zeytin üreticisini tüccar karşısında mağdur ettiğine yer verildi. 

Zeytin üreticisinden gelen talepler doğrultusunda geçtiğimiz günlerde oluşturulan 'Zeytin alımları ve kuraklık komisyonu' araştırma raporunu hazırladı. İl Genel Meclisi'ne sunulan raporda Marmara Birlik'in yanlış alım ve şatış politikalarının üreticiyi zor duruma düşürdüğü açıklandı. 

Komisyon Başkanı Süleyman Cansız tarafından meclise sunulan raporda, "Yaz aylarında yaşanan kuraklık ve Marmara Birlik'in orta daneyi çok düşük fiyatlandırma politikası, zeytin üreticilerinin ana sıkıntılarını oluşturmaktadır. Marmara Birlik'in izlediği yanlış alım ve havuzdan satış politikaları üreticinin, zor duruma düşmesine sebep oldu. Bölgemizde üretilen zeytinin dünya standartlarında marka haline gelememesi, Marmara Birlik'in kendini yenileyememesinden kaynaklanmaktadır. Marmara Birlik ortak üreticilerinin gücünü değerlendirmekten uzak kalmış, fiyatta önceliğin iri daneli zeytine göre ayarlanması, bölge dışından kötü büyük zeytinin havuza karışmasına ve dolayısıyla kalitenin düşmesine yol açmıştır. Fiyat politikası dane iriliği yerine, zeytinin kalitesine göre yapılmalıdır. Geçen yılda benzer fiyat hataları yapılarak üretici zorda bırakıldı. Geçen yıl 2.50 ytl avans ödemesi açıklandı. Zeytini üretici tüccara 2 ile 2.30 arasında verdi. Sonra fiyat 3.90 olarak açıklandı. Zeytinin kaliteli hale getirilmesi için gereken çalışma yapılmalıdır. Yöresi belirtilerek mahallinde paketleme yapılmalıdır. Bursa 2007 kuraklıktan zarar gören iller arasına dahil edilmelidir" ifadelerine yer verildi. Raporda 2005-2006 döneminde baş fiyat 4.05 olduğuna dikkat çekilerek 360 daneli zeytine 2.15 fiyat veren birlik, 2007-2008 döneminde bu fiyatı 1.40 indirirek fiyatları yüzde 40 oranında düşürdüğüne dikkat çekildi. 

İl Genel Meclis Başkanı Nurettin Avcı, hazırlanan rapor doğrultusunda atılacak adımların zeytin üreticisine faydalalı olmasını umduklarını belirterek, raporun Marmara Birlik ve ilgili bakanlıklara iletileceğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 16:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?