2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İl Özel İdaresi'nden kuraklık eylem planı

Bursa İl Özel İdaresi, yakın gelecekte dünya üzerindeki canlı yaşamı önemli ölçüde etkileyecek kuraklık konusu üzerine yoğunlaştı.
 
İl Özel İdaresi öncülüğünde, önümüzdeki 10 yıl içerisinde etkisini yoğun bir şekilde hissettirmesi beklenen kuraklık konusuna yönelik bir eylem planı oluşturmak amacı ile gerçekleştirilen toplantıların ikincisi düzenledi. 

İlk olarak geçtiğimiz haftalarda Vali Nihat Canpolat başkanlığında bir araya gelinen toplantıda kuraklık tehlikesine karşı alınması gereken önlemler paketi için hazırlık çalışmaları başlatılmıştı. Periyodik olarak gerçekleştirilecek toplantılarla kuraklık eylem planına yön verecek yol haritasının belirlenmesi amacıyla ilgili devlet kurumlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşları yetkililerini ve akademisyenleri bir araya getiren toplantıların ikincisi İl Özel İdaresi toplantı salonunda yapıldı.
 
Kuraklık konusunun detaylı bir şekilde ele alındığı toplantının açılışı, İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan sunumun katılımcılara aktarılması ile gerçekleştirildi. Ülkemizde kuraklığın tarihsel sürecini ve ülkemizi bekleyen muhtemel tehlikeyi anlatan sunumda ayrıca, kuraklığın ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri de aktarıldı. Toplantının başkanlığını yürüten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş, 1994 yılına kadar kuraklığın zaman zaman baş gösterdiğini, fakat günümüzde su kaynaklarının hoyrat kullanılmasından, nüfusa bağlı kullanımın çeşitlenmesinden, gübre ve ilaç kullanımından kaynaklanan kimyasal kirlilikten ve arıtılmadan doğaya bırakılan atık sular neticesinde kuraklığın tehlike boyutunun arttığını belirtti. 

"Kuraklığın bir afet halini almaması, yıkıcı etkilerinin hafif atlatılması ancak bugünden alınacak bir kısım tedbirler ve eylem planı ile mümkün olacaktır. Zaman zaman kuraklıkların ağır faturalarını ödemek zorunda olan ülkemizin ne yazık ki kuraklığa karşı hazırlanmış bir eylem planı yoktur" açıklamasında bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş; "Bursa'mız ülkemizin diğer kesimlerine göre nispeten daha fazla yağış alsa da mutlaka bir kuraklık eylem planı hazırlanmalı ve örnek olunmalıdır" dedi. 

Altuntaş, İl Özel İdaresi olarak kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının koordinasyonunu sağlamak amacı ile kuraklığa karşı bir anayasa oluşturmak istediklerini de sözlerine ekledi. 

Katılımcılar ile karşılıklı görüş alışverişlerinin de yapıldığı toplantıda, toplumun kuraklık konusunda bilinçlenmesi, su tüketiminde tasarruf sağlamaya yönelik eğitim uygulamaları ve suyun daha az tüketilmesinin teşvik edilmesi konuları öneri olarak sunuldu. Tarımda suyun israfını önleyecek damlama ve yağmurlama gibi modern sulama tekniklerinin teşvik edilmesi, su yönetimine dair planlar üretilmesi ve mevcut su kaynaklarının korumaya alınması önerileri eylem planı için gerçekleştirilen toplantının gündemini oluşturdu.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2007 Çarşamba 10:51:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sinan IP: 81.215.6.xxx Tarih : 23.03.2008 19:34:54

insan kuraklık için alınacak tedbirleri bir bir sıralar canım.ne öyle yuvarlak cümleler falan