2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İlk cep telefonu yasağı Bursa'da

Son yıllarda okullarda yaşanan şiddet, taciz ve kamera şakaları gündemden düşmezken, eğitim kurumlarında cep telefonu kullanımının yasaklanması uygulamasına ilk olarak Bursa'da başlandı.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarda taciz, şiddet ve derslerde başarısızlığa sebep olduğu gerekçesiyle cep telefonlarının eğitim kurumlarında kullanılmasını yasakladı. İl Milli Eğitim Müdürü Reşat Kumbasar, öğrencilerin telefonlarla ilgilenerek kötü alışkanlıklara aracı olduğu gerekçesiyle böyle bir karar aldıklarını, aynı yasağın öğretmenler için de geçerli olduğunu söyledi. Cep telefonlarının okullarda giderek yaygınlaştığını belirten Kumbasar, "Kameralı cep telefonları kötü alışkanlıklara aracı oldu. Öğrenciler cep telefonlarıyla ilgilendikleri için derslerine gereken alakayı gösteremiyor. Ders sırasında yanında cep telefonu bulunan öğrenciyi, dışarıdaki arkadaşı arıyor ya da mesaj göndererek randevulaşıyor. Öğrenci dikkatini cep telefonuyla kendisine iletilen konuya verince dersle alakası kalmıyor. Bu da eğitimde başarısızlığa neden oluyor" dedi.
 
Uygulamayı bizzat kendisinin takip ettiğini ifade eden Kumbasar, "Aynı uygulama öğretmenler için de geçerli. Ders sırasında arandığında telefonuyla görüşen öğretmenler olduğuna tanık oluyoruz. Bursa'da görev yapan 18 bin öğretmenin isimlerinin bulunduğu listeye bakarak, kontrollerini yapıyoruz. Derste bulunması muhtemel öğretmen o sırada arandığında telefona cevap verdiği takdirde, müdürlüğümüz tarafından disiplin kuruluna verilerek hakkında işlem yapılacak" diye konuştu.
 
Kendilerinin yasakçı olmadıklarının altını çizen Kumbasar, uygulamayı tedbir amaçlı yaptıklarını kaydetti. Kumbasar, okul çıkışı ve sonrasında telefon kullanımının kendilerini ilgilendirmediğini, bu konuda velilere de görev düştüğünü sözlerine ekledi. 

Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi ve eğitimci Selçuk Türkoğlu da, yasak kararını desteklediklerini ancak velilere de bu konuda büyük görev düştüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
 
"Özellikle bu kararın uygulanmasını istiyoruz. Cep telefonları dersin ahengini bozuyor. Çocuklar gayri ahlaki işler için de kameralı telefonlarını kullanıyorlar. Cep telefonlarının ciddi bir denetime tabi tutulmasını istiyoruz. Öğrenciler derse telefonla girmemeli.
Öğretmenler de dersin dikkatinin dağılmaması adına cep telefonu kullanmamalı. Zaten öğretmenler bu konuya riayet ediyor. Velilere de büyük görev düşüyor. Veliler, çocuğuna ulaşmak isterse okulu arasın. Velilerin yasağı desteklemesi lazım. Velilerin katkısı olmazsa, bu yasak uygulanamaz."
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2006 Salı 14:03:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?