6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

İlk tuğlayı Bakan Çelik koydu

İÇ KOZAHAN'IN RESTORASYONUNA İLK TUĞLAYI BAKAN ÇELİK KOYDU

Devlet Bakanı Faruk Çelik, sözde Ermeni soykırımını savunanlara tepki göstererek, "Bizim medeniyetimiz, yok eden değil, yok olmakla yüz yüze kalanların sığındığı bir medeniyettir. Sözde bugün Osmanlı medeniyetini parmak farkı ile yargılamaya çalışanlar, bugün yaşıyorsanız, bunu bu medeniyete borçlusunuz. Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu'da farklı diller konuşuluyorsa bu ecdadımızın insan haklarına gösterdiği hassasiyettendir" dedi.

Bursa'da Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait iç Kozahan'ın 20 yıllık kullanım hakkı karşılığında Bursa Esnaf Odaları Birliği tarafından restore edilmesine başlandı. Duvara ilk tuğlayı koyarak restorasyonu başlatan Bakan Çelik, Osmanlı medeniyeti ile gurur duyduklarını söyleyerek, "Bizim ecdadımız sadece insana sahip çıkmamıştır, dağda aç kalan kurdu, yaptığı eserlerde kuşları da düşünmüştür. Sözde bu medeniyeti bugün yargılamaya çalışanlar, parmak hesapları ile bu şanlı tarihi karalamaya çalışıyorlar. Buna güçlerinin yeteceğini hiç kimse düşünmesin. Geriye dönerlerse utanacak olan onlardır" diye konuştu.

Böyle bir ecdadın torunları olarak bu eserlerin ilanihaye yaşaması için üzerlerine düşeni yaptıklarını anlatan Çelik, "8 yıllık çalışmamızın altında yatan ana konulardan birisi, tarihe ve eserlere sahip çıkılmasıdır. Binlerce eser Türkiye'nin dört bir tarafında ve Osmanlı'nın geçmişte hüküm sürdüğü 22 milyon kilometrekarelik büyük bir coğrafyada restore ediliyor. Bunun için Vakıflar'ı mazeret üreten değil, bu eserleri onaran, iş üreten bir kurum haline getirdik. İkinci olarak, alınan emlak vergilerinden pay aktararak yerel yönetimleri bu restorasyon çalışmalarında hareketlendirdik. Bursa'daki belediyelerimiz, eski eserlerimizin tamirinde Türkiye'ye örnek olacak çalışmalar sergilediler. Başkanlarımıza buradan teşekkür ediyorum. Kültür Turizm Bakanlığı'mız da kendi uhdesindeki eski eserlerimizi ihya ediyor. Bir de benim başında bulunduğu TİKA kuruluşu da yurt dışında kalan ecdat yadigarlarını bugün ayağa kaldırıyor. Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar'da TİKA'nın tamir ettirdiği onlarca eser bulunuyor. Bosna'da tarihi köprünün açılışında 10 bin kişi toplandı. Orada tarihi bir atmosferde mehter takımının yürüyüşü ve bölge halkının sevgisi hayatımda unutamayacağım bir tablodur. Dünya medeniyet mirasına bırakılan eserleri ayakta tutmak için var gücümüzle çalışacağız" diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de şehrin ziynetlerinden birisi olan Kozahan'ın restorasyonundan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Bugün bu önemli eserlerin restorasyonuna sponsorlar büyük katkı sağlıyor. Yeter ki projelerini hazırlayıp çalışmalara start verilsin. Osmanlı'ya ilk başkentlik yapan Bursa'da tarihi eserlerin restorasyonunda çok hızlı bir çalışma sergileniyor. Bugün İpekhan, Emirhan, Kütahya Han'da çalışmalar sürüyor. Nalıncılar Çarşısı, Davutpaşa Han'ı, Kayhan Hamamı, Reyhan Hamamı restorasyonları da başlıyor. Bursa'da 2 ana tarihi bölge bulunuyor. Birincisi hisar içi, ikincisi tarihi hanlar bölgesidir. Bursa; sanayisi, kaplıcası, dağı ve birçok özelliği ile öne çıkıyor. Ancak biz bundan sonra tarihi özellikleri ile öne çıkmasını istiyoruz" dedi.

Başkan Altepe, iç Kozahan'ın restorasyonunu 24 saat fasılasız çalışarak yürüten Usra İnşaat çalışanlarına teşekkür etti.

Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı da Kozahan'ın 15. asırda II. Beyazıt Han tarafından İstanbul'daki vakıflarına gelir olması için inşa edildiğine dikkat çekerek, "Osmanlı, sadece cami, medrese, kışla inşa etmemiştir. İnsanların yaşaması için gerekli olan ticari unsurları da, çarşı, bedesten, kervansaray olarak imar etti. Bu mekanlarda insanlar asırlar boyunca ipek yolu, baharat yolu gibi güzergahlarda hareket ederek ticari hayatlarını sürdürdüler. Osmanlılar kuruluş döneminde önce Bursa ve Edirne, daha sonra da gelişerek İstanbul ve bütün ülke geneline hizmetlerini yaydılar. Bu dönemde hanlara bedesten denilmiştir. Bu hanlar aynı zamanda mola yeri olarak kullanıldı. İç Kozahan'ın onarımı tamamlanınca içerisinde yer alacak tarihi lokantasıyla, dükkanlarıyla Bursa'mıza ve ülkemiz turizmine hizmet etmeye devam edecektir" dedi.

Restorasyonu üstlenen Bursa Esnaf Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, esnafın böyle hayırlı bir hizmette bulunmasından gurur duyduklarını belirterek, "Bu tarihi mekanı yeniden ecdadımızı yad ederek kullanacak kalitede restore ettiriyoruz. Bu iş yerlerini 4 ay gibi kısa bir sürede hizmete sokacağız. Bu dükkanlarda esnafımız Bursa turizmine hizmet edecektir" dedi.

Orhan Camii'nin alt tarafında bulunan 2 bin metrekare üzerine kurulu iç Kozahan, ana Kozahan'ın ahır kısmı olarak kullanılıyordu. Bu alanda bin metrekarelik kapalı mekanda 200 kişilik büyük bir restoranın haricinde 17 hediyelik eşya dükkanı yer alacak.

İÇ KOZAHAN'IN RESTORASYONUNA İLK TUĞLAYI BAKAN ÇELİK KOYDU
İÇ KOZAHAN'IN RESTORASYONUNA İLK TUĞLAYI BAKAN ÇELİK KOYDU
İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2010 Cumartesi 15:13:03
Güncelleme :13 Mart 2010 Cumartesi 15:23:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?