3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

İlk uluslararası karikatür bienali

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Uluslararası Bursa Karikatür Bienali, Tayyare Kültür Merkezi'nde açılan 4 sergi ile başladı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, yabancı sanatçılar Agim Sorlaj, Mıkhail Zlatsovsky, Adolf Born ile Türk çizer Tan Oral ve Anadolu Karikatürcüler Derneği üyelerinin eserlerinden oluşan sergilerin açılışında yaptığı konuşmada, Bursa'yı her alanda marka bir kent yapma hedefiyle çıktıkları yolda, kültür ve sanata verilmesi gereken öneme de özen gösterdiklerini belirtti. Kültürel kalkınma olmadan muasır medeniyet seviyesine çıkılmasının mümkün olmadığına işaret eden Şahin, kültür kenti olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Bursa'nın Karikatür Bienali ile kültürel alanda yeni bir ilke daha imza attığını söyledi. 

Uluslararası Karikatür Bienali dünyada ilk kez 1895 yılında Venedik'te yapıldığını anımsatan Başkan Şahin, "Şu anda dünyada 5 ülkede İtalya, İran, Küba, Fransa ve Bulgaristan'da düzenleniyor. Türkiye'de ise ilk kez Bursa'da yapılıyor. 8 Mayıs-8 Eylül tarihleri arasında farklı mekanlarda farklı etkinlikler ile devam edecek olan bienal süresince Bursa dünyaca ünlü karikatüristleri ağırlayacak. Arnavut sanatçı Agim Sulaj ve Tan Oral ile Bursalı karikatüristler bienalin açılışına aramızda bulunuyor. Bienalin devam eden günlerinde Fransa'dan Gerard Vanderbroucke, rusya'dan Mikhail Zlatovsky, Belçika'dan Bob Vıncke, Ukrayna'dan Vladimir Kazanevsky ile ülkemizin ünlü çizerleri, Salih Memecan, Eray Özbek, Ahmet Aykanat, Mehmet Kahraman, Cüneyt Şenyavaş Bursalılara eserlerini sunacaklar" dedi. 

Bienal ile hem bölgesel ve ülke genelindeki diğer karikatüristlerimizin uluslararası platformda isimlerini duyurmayı, hem de Bursa'nın dünyadaki tanıtımını yapmayı amaçladıklarını anlatan Başkan Şahin, karikatür bienalinin ilk yılında büyük bir çıkışla başladığını ve Uluslararası Karikatürcüler Birliği'nin programına girdiğini, üstelik 4 yıldızlı bir yarışma statüsünde yer aldığını kaydetti. 

Karikatürün gerçeğin en yalın ve çarpıcı anlatımı olduğunu dile getiren Başkan Şahin, "Karikatür; diğer sanat dallarından farklı olarak, dilinin evrenselliğinden aldığı güçle, söylenmek istenileni en kısa yoldan ve en çarpıcı şekli ile söylemeyi başarabilen bir sanattır. Bundan dolayı dünyayı kasıp kavuran ve önümüzdeki dönemde etkisini daha da artıracak olan küresel ısınma ve suyun önemini karikatüristler, çizgileriyle dünyaya su şehri Bursa'dan duyuracaklar. Bu konuda ödüllü uluslararası yarışma düzenliyoruz. "Sudan sebepler susuz gerçekler" başlığı altında gerçekleştirilecek yarışmalarda dereceye girenlerden birinciye 5.000 dolar, ikinciye 2.500 dolar, üçüncüye ise 1.000 dolar, 10 kişiye de 200 dolarlık mansiyon ödülü verilecek" diye konuştu. 

Bieanalin, karikatürseverlerle sadece Tayyare Kültür Merkezi ve Şefik Bursalı Sanat Galerisi'ndeki sergilerde değil gezici sahne ile tüm Bursa'yı saracağına işaret eden Başkan Şahin, Bursa'da ilk kez mobil sergilerle, kültür ve sanatın halkın ayağına götürüleceğini kaydetti. Kültür ve sanatın önem verilmediği yerden göç ettiğinin altını çizen Şahin, Bursa'nın ise medeniyetler beşiği kimliğini, kültür ve sanatla güçlendirerek, sürdürmeye devam edeceğini sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından, bienal kapsamında Cumalıkızık'ta gerçekleştirilen "Su Şehri Bursa" konulu mini yarışmada, dereceye giren karikatüristlere ödülleri verildi. Yarışmada, Sadık Pala 76 puanla birincilik ödülünü Başkan Şahin'den alırken, Hakan Sümer 72 puanla ikinci, Uğur Pamuk ise 68 puanla üçüncü oldu. 10 yaşındaki minik çizer, Mertcan Işıl ise özendirme ödülüne layık görüldü. Ödül töreninden sonra, birbirinden ilginç çizimleri Bursalılar'la buluşturan Agim Sulaj, Tan Oral, Adolf Born ve Mıkhail Zlatkovsky ile Anadolu Karikatürcüler Derneği üyelerinin eserlerinden oluşan sergiler izlenime açıldı. Sergileri tek tek gezen Başkan Şahin, açılışa katılan sanatçılar Agim Sulaj ile Tan Oral'dan çalışmaları hakkında bilgiler de aldı. 

TKM salonlarında ve Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi'nde 8-20 Mayıs tarihleri arasında gezilebilecek olan 5 sergide toplam 220 eser sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2007 Çarşamba 18:46:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?