4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

İMO'dan Marmaray'a ziyaret

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi iki kıtayı denizaltından birbirine bağlayacak olan örnek proje Marmaray'ı ziyaret ederek, projenin detayları hakkında bilgi aldı.

İMO Bursa Şubesi Türkiye ve dünya önemli projelerden biri olan ve proje bedeli Japon Devlet Bankası'ndan sağlanan Marmaray projesini ziyaret ederek, Asya ve Avrupa Yakası'nı boğazın altından tüp geçitle bağlayacak tarihi proje hakkında bilgi aldı. 40 kişilik bir grupla projeyi gezen inşaat mühendisleri projede görev alan mühendisler eşliğinde çalışmaların yapıldığı mekanları dolaştı. İnşaat mühendislerine batırma tüp tünel ilgili bilgi veren Marmaray Projesi Kontrol Mühendisi Murat Canbal, 2005 yılında başlayan projenin keşif bedelinin de 100 milyon dolar olduğunu söyledi.

10 yıl geri ödemesiz kredi ile projeye başlandığını söyleyen Murat Canbal, "Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü ve Japon Taisei ortaklığında yapılan ve Japon Devlet Bankası'ndan alınan kredi ile finansmanı sağlanan bu projenin önemli bir kısmı tamamlanmış durumda. Şu an tünel delme şantiyelerinde çalışmalar devam ediyor" dedi.

İstanbul Boğazı'nın deniz tabanındaki batırma tünelin uzunluğunun batırma tünel ile delme tüneller arasındaki bağlantılar dahil olmak üzere, yaklaşık bin 400 metre olacağını ifade eden Canbal, tünelin İstanbul Boğazı'nın altındaki iki hatlı demiryolu geçişinde hayati bir bağlantıyı oluşturacağını ve İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan Eminönü ilçesi ile Asya yakasında bulunan Üsküdar ilçesi arasında yer alacağını aktardı.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2009 Cumartesi 15:08:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?