6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

İmzalar çevre için atıldı

İMZALAR ÇEVRE İÇİN ATILDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi, çevreye büyük zararlar veren atık madeni yağların toplanarak bertaraf edilmesi için Petrol Sanayi Derneği (PETDER) ile protokol imzaladı.

Başkan Recep Altepe, Petrol Sanayi Derneği yönetimini kabulünde yaptığı konuşmada, atık yağların çevreye büyük zararlar verdiğini söyledi. Bir litre yağın 1 milyon litre suyu kullanılamaz, 5 milyon litre suyu ise içilemez hale getirdiğini ifade eden Başkan Altepe, "Toprak, su ve havayı koruyarak gelecek kuşaklara en güzel şekilde miras bırakmak en önemli görevlerimden biri. Krom, arsenik, kadmiyum gibi ağır metaller içeren atık yağların toprak, su ve havaya karışmadan toplanması amacıyla düzenlenen bu protokolle çevre için önemli bir adım atıyoruz" dedi.

Atık madeni yağların yasak olmasına rağmen, benzine karıştırılarak yakıt olarak ve yakıt olarak ısınmada kullanılabildiğini dile getiren Başkan Altepe, yanma sonucu egzoz ve bacalardan çıkan karbonmonoksitin insan sağladığını doğrudan etkilediğini vurguladı. Bu konuda vatandaşlara ve atık madeni yağ kullanan işletmelere de önemli sorumluluklar düştüğünü ifade eden Başkan Altepe, "Ucuz diye kullanılan atık yağlar, hem çevreye hem insan sağlığına telafisi mümkün olmayan zararlar veriyor. Bu nedenle işletmeler atık yağlarını mutlaka PETDER'e teslim etmeli ve bu yağların ikinci kez kullanımına yönelmemeli" diye konuştu.

Geçen yıl Bursa'da 800 ton atık madeni yağ toplandığını ifade eden Başkan Altepe, bu rakamı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

PETDER'i temsilen protokol imza törenine katılan Atık Yağların Yönetimi Projesi Genel Müdürü Dr. Erol Metin, atık motor yağlarının toplanması konusunda PETDER'in Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirildiğini ifade etti. Motor yağlarının ağırlıklı olarak oto tamir ve bakım servislerinde biriktiğini dile getiren Metin, bir bardak atık motor yağını almak için bile lisanslı araçlarıyla ücretsiz hizmet verdiklerini kaydetti. Topladıkları atık yağları, lisanslı enerji kazanım tesisleri ve bertaraf tesislerine yönlendirdiklerini kaydeden Metin, bu sayede ekonomik bir fayda sağlandığını da vurguladı.

Konuşmaların ardından atık motor yağlarının çevreye zarar vermeden toplanıp, bertaraf edilmesi amacıyla hazırlanan protokol Başkan Altepe ile Dr. Erol Metin arasında imzalandı.

İMZALAR ÇEVRE İÇİN ATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 12:44:03
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 14:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?