3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

İncir üreticilerine uyarı mektubu

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa'ya mahsus siyah incirin tarım ilaçlarından korunması ve ihracatın sekteye uğramaması için köy muhtarlarına mektup göndererek üreticileri uyardı.

Mektubunda, siyah incirin dünyada sadece Bursa'ya özgü bir meyve olduğuna dikkat çeken Çalı, "Yılda 20 bin ton siyah incir yetiştiriliyor. Bunun yarısı taze olarak ihracata gönderilen, Avrupa süpermarketlerinde egzotik ürünler rafında satışa sunulan çok özel bir tarım ürünüdür. Avrupa ve Rusya Federasyonu, ithal ettikleri meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntılarını sıkı takip altına almaktadır. İthal ettikleri her TIR'dan numuneler alınıp tahlil ediliyor, temiz bulunduktan sonra satışına onay veriliyor. Bu yüzden incir ihracatımız büyük risk altında" dedi.

Bursa siyah incirinin tarım ilaçları kalıntılarından uzak tutulması gerektiğini dikkat çeken Çalı, "Bölgemizdeki incir ağaçları genelde zeytin ağaçları ile iç içedir. Her ne kadar incir için tarım ilacı kullanılmasa da zeytin, üzüm ya da diğer meyve ve sebzelerde tarım ilaçları kullanılmaktadır. İncir hasat sezonunda ya da sezona yakın sıkılan bu zirai ilaçlar rüzgar yolu ile incire temas edebilmektedir. İncirde kalıntı tespit edilmesi incir ihracatımızın sona ermesine sebebiyet verebilir" diye konuştu.

Geçtiğimiz dönemlerde diğer meyve ve sebzelerin ihracatında yaşanan sıkıntıların dikkatli olunmadığı takdirde siyah incirde de yaşanabileceği ikazında bulunan Çalı, "İncir üreticilerimiz ve köy muhtarlarımız bu konuya büyük önem göstermelidir. İncirde bulunacak tarım ilacı kalıntısı ihracatın yanında ülke imajını zedeleyecek, mahsulün düşük fiyata satılmasına yol açacaktır. Bazı incir üreticilerinin erken mahsul almak için yasak olan kimyasal uygulamalara başvurmaması gerekir. Bu her ne kadar suni bir olgunluk sağlasa da incirin kalitesini bozmakta ve raf ömrünü kısaltmaktadır. Bu durum siyah incirin imajının yanında, satış fiyatlarını aşırı düşürmektedir. Gereksiz olan bu tür uygulamaların hep birlikte önüne geçmek zorundayız" diyerek hem incir üreticilerinin hem de köy muhtarlarının dikkatli olmalarını istedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 13:44:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?