2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İnegöl köftesine sıkı takip

İNEGÖL KÖFTESİNE SIKI TAKİP

İnegöl köftesini standart dışı üretenlere sıkı denetim geliyor.

İnegöl'de köfte üretip satan, kasap, köfteci ve lokantacılara İTSO tarafından sürdürülen 'coğrafi işaret' çalışmaları hakkında bilgi verildi. Toplantıda bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak çalışmalar anlatıldı.

Lezzeti bütün ülkede bilinen İnegöl köftesinin doğru üretilmesi için İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) tarafından sürdürülen 'coğrafi işaret' tescil çalışmalarında denetim aşamasına gelindi. İTSO adına denetimlere başlayan İSO danışmanlık firması yurt genelinde yaptığı denetimlerde usulüne uygun olmadan üretim yapan işletmeleri uyarıp kurullara uymayanlar hakkında işlem yapacak.

İTSO tarafından yürütülen çalışmalar İnegöl'de İnegöl köftesi üreten işletmelerin sahiplerine OSB Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda anlatıldı. İnegöl Kaymakamı Durmuş Gencer'in de hazır bulunduğu toplantıda, İnegöllü köfte üreticilerinden yapılan çalışmalara destek vermesi de istendi.

İTSO başkanı Metin Anıl, İnegöl köftesinin bütün ülkede sevildiğini ve ününün bütün dünyaya yayılmaya başladığını söyledi. Anıl, İTSO olarak 5 yıl önce İnegöl Köftesi için 'coğrafi İşareti tescil belgesi aldıklarını hatırlatarak, "Amacımız İnegöl köftesinin taklitlerinin önüne geçmekti. 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan İnegöl köftesinin ününden yararlanmak isteyen bazı işletmeler bizim köftemiz ile hiç ilgisi olmayan içeriği tamamen farklı ürünleri yapıp farklı şehirlerde satıyorlar. Sadece kuzu ve dana etinden üretilen İnegöl köftesini piliç ve hindi eti kullanarak yapanlar bile var. İTSO olarak İnegöl'ün ortak değeri olan İnegöl köftesine zarar veren bu tarz çalışmaları önlemek için hareket geçtik" diye konuştu.

Kaymakam Durmuş Gencer de toplantıda yaptığı konuşmada, İnegöl esnafının kendi öz değeri olan İnegöl köftesine sahip çıkmasını ve İTSO'nun çalışmalarına destek olmalarını istedi.

İnegöl köftesinin ülke genelinde denetimi yapmakla görevli olan İSO danışmanlık firması yetkilileri ile İTSO Hukuk Danışmanı Avukat Varol Sarılar, yürütülen denetim çalışmaları hakkında toplantıya katılanlara bilgi verdi. Toplantıda köfteciler de yapılması gerekenlerle ilgili görüşlerini aktarırken, bundan sonraki çalışmalar için ortak bir bütçe oluşturulması kararlaştırıldı.

Metin Anıl, İTSO olarak İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu'nu kurduklarını hatırlatarak, "Sıra İnegöl Köftesi Tanıtım Grubu'ndadır. Bu konuda da sizlerle birlikte bir çalışma başlatmalıyız. İTSO olarak bu çalışmalara gereken her türlü desteğe hazırız" dedi.

İNEGÖL KÖFTESİNE SIKI TAKİP
İNEGÖL KÖFTESİNE SIKI TAKİP
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2011 Çarşamba 09:30:05
Güncelleme :5 Ocak 2011 Çarşamba 15:12:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?