2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İnegöl'de buğday hasadı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde buğday hasadına başlanırken, iklim şartlarından dolayı rekoltenin düşük olması ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım merkezi açmaması çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

Biçerdöverlerle yapılan hasat çalışmalarını inceleyen İnegöl Ziraat Odası Başkanı Niyazi Özbil, bazı şartlardan dolayı rekoltenin yüzde 50 oranında az olacağını söyledi. Şehitler köyüne giderek Kirazlık mevkiinde devam eden hasat çalışmalarını inceleyen Özbil, biçerdöverin kriterlere uygun biçim yapıp yapmadığını kontrol etti. Buğday hasadının 20 Temmuz'a kadar devam edeceğini ifade eden Başkan Özbil, İnegöl'de 100 bin dönüm alanda buğday ekimi yapıldığını, 50 bin ton rekolte beklediklerini bildirdi.

Özbil, "Buğday hasadı muhtarlıkların anlaştığı biçerdöverciler aracılığı ile yapılıyor. İlçe Tarım Müdürlüğü biçerdöverlerle alakalı gerekli denetimleri yapıyor. Biçerdöverlerin biçme işlemi sırasında yüzde 3 tane kaybını geçmemesi, sapı zayi etmemesi gerekiyor. Belirlenen kriterlere uygun işlem yapmayan ya da korsan çalışan biçerdöverciler hakkında gerekli kanuni işlem yapılıyor" dedi.

Buğday taban fiyatının 425 YTL olarak açıklandığını, ancak daha aşağı fiyatlardan alım yapıldığını, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bugüne kadar bölgede ofis açmaması yüzünden fiyat istikrarının sağlanamayacağını bildiren Özbil, "TMO'nun bölgede ofis açarak üreticiyi tüccarın, değirmencinin insafına bırakmaması gerekiyor. İklim şartları yüzünden yaklaşık yüzde 50 zararla 20 bin ton civarında ürün alırız diye düşünüyoruz. Türkiye genelinde de 5 milyon ton rekolte düşüklüğünün olduğu söyleniyor. Rekolte düşüklüğü kuraklığın getirdiği bir gerçek, ancak hükümetin açıkladığı çiftçi borçlarının ertelenmesi olayı var. Bursa bölgesi de bu kuraklıktan dolayı mağdur oldu. Kuraklık biz de de geçerli. Hububat tarlasında dönüm başına 500 kilo buğday almamız gerekirken ancak 200-250 kilo alabiliyoruz. Köylerimizde bulunan göletlerde kullanılabilir durumda su yok. Bunun yanında don ve dolu gibi bir takım tabii afetler yaşadık. Bölgenin kuraklık ve tabii afetler kapsamına alınması, bizim çiftçimizin de borçlarının ertelenmesi gerekir. İnegöl olarak üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 12:59:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?