2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İnegöl'de dolu arazilere büyük zarar verdi

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, dolu yağışı ekili arazilerde büyük zarara sebep oldu. 

İnegöl ve çevresinde dün etkili olan sağanak yağmurun ardından akşam saatlerinde yağan dolu, iki belde ve iki köydeki meyve üreticilerini vurdu. Dolu felaketinden en büyük zararı ise Doğanyurdulu meyve üreticileri gördü. 

Doğanyurdu köyüne giden İnegöl Ziraat Odası Başkanı Niyazi Özbil, üreticileri geçmiş olsun dileklerini iletirken, ürünlerini mutlaka sigorta yaptırmalarını istedi. Doğanyurdu köyünde bugüne kadar bu kadar şiddetli dolu yağmadığını belirten Özbil, "Saat 17.00 sıralarında yağan dolu bilhassa Doğanyurdu köyündeki meyve üreticilerine büyük zarar verdi. Geçen yıl tarım sigortası kanunu çıktı. Yasa gereği zararın yarısını devlet, yarısını vatandaş ödeyecek. Benim tavsiyem çiftçilerimiz ürünlerini mutlaka sigorta yaptırsın. İnegöl dolu yönünden riskli bir yer. Yeni çıkan yasadan çiftçi haberdar değil. Ürünlerin yüzde 90'lık bölümü şu anda yerde. Doludan zarar gören çiftçilerimizin tarım kredi ve bankalara olan borçlarının faizlerinin ertelenmesini istiyoruz. En azından bu şekilde yardım edilebilir. Biz 3 gün önce dolu yağacağını söyledik. O zaman sigorta yapılsaydı, bugün zararları karşılanabilirdi" dedi. 

Doğanyurdu Muhtarı Muhittin Tiryaki ise, 20 dakika süren dolu yağışının ürünleri yerle bir ettiğini ifade ederek, "Meyvelerin yüzde 3'lük bölümü ancak ağaçta kalabildi. Çok büyük zararımız oldu. Devlet mercilerinden gelip durumu görmelerini ve bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Şeftali, elma, armut, kiraz ve eriklerimizin yüzde 90'ı zarar gördü" diye konuştu. 

Öte yandan, Cerrah ve Yenice beldesi ile Doğanyurdu ve Edebey köylerini vuran dolunun verdiği zararın yaklaşık 1 milyon YTL olduğu belirtildi.
iha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2007 Cumartesi 14:39:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?