3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

İnegöl'de gergin kurul

Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde kurulduğu 1987 yılından bu yana hizmet veren ağaç işleri bölümünde 386, metal işleri bölümünde 257 işyerini yaptırarak hak sahiplerine teslim eden Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'nin mali genel kurulunda gerginlik yaşandı. 

Maraton düğün salonunda yapılan genel kurulda, 2006 yılı faaliyet raporunu okuyan Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Tandoğan Taner, göreve geldikleri günden beri üyelerin huzuruna hep hayırlı işler yapmak için çıktıklarını, kendilerine güvenenleri hiç mahcup etmediklerini, açık ve şeffaf bir yönetim anlayışı sergilediklerini belirtti. 

Keresteciler Odası Başkanı Fahrettin Baykan, Başkan Tandoğan Taner'in okuduğu raporun ustaca hazırlanmış bir rapor olduğunu belirterek, "Ben bir şey anlamadım. Anlayan olduğunu da sanmıyorum. Bu kooperatifte yöneticilik yaptım. Sıkıntıları Keresteciler Odası olarak gündeme getiriyoruz. Başkan bin 900, yardımcısı 540, yöneticiler 315, denetleme kurulu üyeleri 250'şer, mühendis bin 500, sekreter 800 YTL maaş alıyor. Kooperatifin yıllık 600 bin YTL gideri var. Geri ödemeler 2014 yılına kadar devam edecek. Zam yapılmazsa 4 milyon YTL daha gider ödeyeceğiz. Yine de tapuları alamıyoruz. Neden? Sigortaları ödemiyoruz. Sigortaları bizim ödeyeceğimiz bugüne kadar söylenmedi. Uzasın, nasıl olsa maaşımızı alıyoruz diyorlar. Başkan iki daire aldı, isterse 3 daire alsın. Bunu yöneticiler söylüyor, herkes alsın ama önemli olan nasıl aldığıdır. Bu gidişe son vermek bizim elimizde. Başkandan giderleri kısmasını istiyorum. Beni acıtıyor doğrusu. Nerede görülmüş her ay 50-60 bin YTL gider? Maaşlara yüzde 30 oranında zam yapacaklarını duymuştum. Ancak bugünkü gündem de göremedim. Allah'tan korkun diyorum. Kooperatifte 14 güvenlikçe var. Bunların kime ne faydası var? Benim işyerim üç kez soyuldu. İşyerimi ben mi koruyacağım? Vergi ödüyorum, devlet korusun. Bir yönetici ile iki denetçiyi biz Keresteciler Odası olarak gönderelim. Mobilyacılar Odası da katılsın, iki yılda işlerinin tamamını bitirip kooperatifi feshedelim. Kooperatifin şu anda 1.5-2 milyon YTL parası var. Geri ödemelerimiz 2 milyon YTL'yi geçmez. Geri ödemeleri yapıp kooperatifi feshedelim" dedi.
Tandoğan Taner'in geçtiğimiz yılki genel kurulda, arsa alıp yeni bir kooperatif kurmak istediğini hatırlatan Baykan, "Buna müsaade etmedik. 20 sene daha kalmak istiyor. Ben başkanı değil, yöneticileri suçluyorum. Adam arsa almış temel atıyor, yöneticilerin haberi yok. Bu kooperatif kuran eski arkadaşlara teşekkür ediyorum. Biz hazıra geldik. O zamanki ekonomi ile bu zamanki ekonomi bir mi? Kim bu kooperatifi bir an önce bitirirse Allah ondan razı olsun. Yüzde 10 çoğunlukla genel kurul kararı alalım. Yeni bir yönetim getirelim, iki üç yıl içinde işleri bitirelim" dedi.
 
Kooperatif yöneticiliği yaptığı üç yıllık süre içerisinde yoğun bir çalışma yaptığını, işlerin çoğunun o dönemde bitirildiğini ileri süren Baykan, aldığı maaşla 7 öğrenciye burs verdiğini, şu anda da Keresteciler Odası'ndaki görevi dolayısıyla tek kuruş maaş almadığını kaydetti. 

Metal işleri bölümünde işyeri sahibi olan Recep Yaldız ise konuşmasında, 20 yıldan beri aidat ödediğini, bu gidişle mezarda bile aidat ödemeye devam edeceğini ileri sürdü. Kooperatifin arsalarının satılmasını istemediklerini ifade eden Recep Yaldız, "750 kişiden 150 kişinin kararı ile arsaları bedavaya sattılar. Şerefiye parası ödedik, nereye gittiğini bilmiyoruz. Güvenlikçi çok fazla" diye konuştu.
İthamlara cevap veren KSSYK Başkanı Tandoğan Taner, "Fahrettin Baykan ile 3 yıl birlikte çalıştık. O dönemde sadece başkan maaş alıyordu. Başkan yardımcısı olduktan sonra kendisine de maaş tahakkuk ettirdi. Son derece talihsiz bir suçlama. İki daire değil, bir daire aldım. Park caddesindeki dükkanımı satıp peşinatını verdim. Taksitlerini ise banka kredisi gibi ödüyorum. Çok merak eden olursa gidip Kırcalı İnşaat'a sorabilir. Geri ödemeler Baykan'ı ilgilendirmiyor. Çünkü, ikinci kısım işyeri sahibidir. Yöneticilerin aldığı maaşları da abartılı olarak gösterdi. Kooperatifin feshedilmesi o kadar kolay değil. Üyelerimizi geri ödeme konusunda defalarca uyardık. Herkes kendi sigortalarını ödeyecek dedik. Keşke herkes sigortasını ödeyip bitirse. Sigortalar ödenip bittikten sonra oturup konuşuruz. Ancak şu an hiç birimizin böyle bir şansı yok. Geri ödemeler Sanayi Bakanlığı'ndaki fonlara aktarılıyor. Zaten geri ödemeleri kimse kooperatife ödemiyor, Halk Bankası'na ödüyorlar. Fahrettin Baykan benimle birlikte görev yapıp maaş da almıştır. O dönemde maaş almamış olsaydı, bugün kendisini tebrik ederdik. Kooperatifin devlete bir kuruş borcu yok. Üyelerin yüzde 10'u geri ödemelerini yapmış, yüzde 90'ı sorumluluğunu yerine getirsin, seve seve kooperatifi feshederiz" dedi. 

Konuşmaların ardından 2006 yılı çalışma raporu ibra edildi. Bakanlıktan alınan 20 yıllık süre dolduğu için, alınan 10 yıllık ek süre üzerinde de tartışmalar yapıldı. 10 yıllık ek süre alındı diye kooperatifin 10 yıl daha devam etmesinin şart olmadığı belirtilerek, ek süre onaylandı.
iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2007 Perşembe 17:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?