2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İnegöl'ün atıkları gübre oldu

Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde, Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) sanayi ve evsel atıkları arıtan tesislerde biriken çamurlar kurutularak gübre olarak kullanıldı. Verim artışı sağlayan atıkların kullanıldığı ürünlerde teknik kontroller sürüyor. 

İnegöl OSB'de belediye ile sanayi kuruluşlarının ortaklığıyla kurulan arıtma tesislerinin kapasitesinin artırılması için çalışmalar sürerken, bir yandan da arıtma işlemleri sonucunda çamura dönüşen atıkların kurutularak ekonomiye kazandırılmasında önemli adımlar atıldı. 

Arıtma işlemleri sonucunda elde edilen çamurun kurutulup gübre olarak kullanılması yönünde yapılan çalışmalarda umut verici gelişmeler yaşandı. 

OSB yönetimi tarafından arıtma tesislerinin yanındaki 3 dönümlük alanda ekimi yapılan buğday, patates, mısır ve arpa gibi ürünlerde denenen atık çamurlardan verim alındı. 

OSB Müdürü Erol Eruğur, Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı laboratuvarlara gönderilen numunelerden gelen neticelerin ümit verici olduğunu kaydetti. Arıtma tesisinden çıkan çamurun İnegöl Belediyesi'nin çöp depolama alanına dökülmekte olduğunu belirten Eruğur, OSB yönetiminin atık çamurların değerlendirilmesi konusu üzerinde hassasiyetle durduğunu söyledi. 

Eruğur, söz konusu çamurun tarımsal gübre olarak kullanılmasının elverişli olup olmadığını belirlemek için İzmit'teki Zaydaş isimli laboratuvarda yaptırılan tetkiklerde çamurun içindeki ağır metallerin sınırın altında olduğunun tespit edildiğini bildirdi. 

Bu neticeyi aldıktan sonra Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurarak bu yöndeki çalışmaları ilerlettiklerini anlatan Eruğur, "Arıtma tesislerinin yanındaki 3 dekarlık alanı kiralayarak patates, mısır, buğday ve arpa ekimi yaptık. İlk sonuçlar son derece olumlu çıktı. Ancak elde edilen ürünler üzerinde başlatılan mikrobiyolojik araştırmalar ve analizler devam ediyor. 

Elde edilen deneme sonuçlarında, genelde çiğ yenilmeyen ve ancak pişirilerek yenilebilen tarım ürünlerinin üretimi sırasında gübre olarak kullanılmasında bir sakınca olmadığı ortaya çıktı" diye konuştu. 

Eruğur, 3 dönüm alan üzerinde yapılan deneme üretiminden olumlu sonuçlar alınmasının sevindirici olduğunu da ifade ederek, sosyal tesislerde yetiştirilen çeşitli türdeki saksı çiçeklerinde de aynı çamurun gübre olarak kullanıldığını ve gayet olumlu sonuç alındığını kaydetti.
.
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2006 Pazartesi 15:32:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?