3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

İnger: 'Bor kısır bırakmıyor'

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Başkanı Dr. Erk İnger, borun kısırlığa sebebiyet vermediğini belirterek, "İnsanların günlük bor ihtiyacı 13 miligramdır. Bunlar farelere 200 miligram bor vermişler. Bu durumda fareler bırakın kısır kalmayı ölebilirlerdi de" dedi.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nin düzenlediği bor konulu konferansta konuşan BOREN Başkanı Dr. Erk İnger, borun teknolojide kullanımının çok önemli olduğunu belirterek, "Bor, kimya dalında iki kez Nobel'i kazanmış projede rol almış yegane elementtir. Teknolojide kullanımı çok önemlidir. Günlük yaşantımızda kullanımı vardır. Biz bunu en çok bugüne kadar seramik sektöründe, deterjan sektöründe ve cam sektöründe kullandık. Önümüzdeki yüzyıl içerisinde tıp, enerji gibi sektörlerde de kullanabileceğimiz bir ürün haline gelecektir.

Cevher halindeki malzeme önce rafine ürün haline getiriliyor. Rafine ürün bor kimyasalına dönüşüyor. Türkiye'nin yüzde 72 gibi güzel bir cevheri var. Onun dışında da Eti Maden kuruluşumuz, rafine ürün üretiminde dünya birincisidir. Ancak rafine ürünlerinin çoğunu ihraç ediyoruz. Rafine ürünü, Türk sanayisinin kullanacağı hale getirip başka türlü şekillerde ihraç edelim. Mesela Avrupa bugün bizim ihraç ettiğimiz rafine ürün kadar boru ithal ediyor.

Bundan sonra değerini ülkelerinde 450 kat kadar artırıp bütün dünyaya satıyor. Aradaki 450 katlık fark ülke için büyük katma değerdir, istihdam kaynağıdır. Biz de Türkiye'de bunu yapmaya çalışıyoruz. Aldığımız projelerle ürün geliştirmeye ve Türk sanayisini o üretimlerin içerisine çekmeye çalışıyoruz. Kısırlık yapıyor diye bir şey çıkardılar. Bu bana siyasi kokuyor.

Bu konuda yapılan çok değişik çalışmalar, istatiki değerlendirmeler öyle bir sonuç vermemektedir. Avrupalılar bor madenini yüzyıllardır kullanıyor. Şimdiye
kadar kısır kalmadılarsa bundan sonra da kalmazlar. İnsanların günlük bor ihtiyacı 13 miligramdır. Bunlar farelere 200 miligram bor vermişler. Bu durumda fareler bırakın kısır kalmayı ölebilirlerdi de" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 18:12:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?