3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

İş davaları çığ gibi büyüyor!

Bursa'da, ekenomik kriz sebebiyle işçi davalarına bakan mahkemelerde büyük yoğunluk yaşanıyor.

Dosyaları yetiştirmekte güçlük çeken memurlar, yoğunluğu azaltmak için hafta sonu ve bayram tatillerinde bile çalıştıklarını söyledi.

5 ayrı iş mahkemesinde 2008 yılında açılan 12 bin 830 davanın yüzde 95'ini 'işçilik alacağı ve tazminat' davaları oluşturdu.

Davaların 7 bin 840'ı mahkemeler tarafından karara bağlanırken, 4 bin 990 dava ise karar için 2009 yılına devretti. Açılan davaların ekserisi tekstil sektöründe çalışıp işini kaybedenlere ait. Bunu sırasıyla gıda, plastik ve ulaşım sektöründe çalışan işçiler takip ediyor.

Memuriyet hayatında 33 yılı geride bıraktığını ifade eden, Bursa 4. İş Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü Hidayet Akgündüz, son 3 yılda iş mahkemelerindeki dava dosyalarının arttığını, ancak 2008 yılındaki artışın mahkemeleri adeta kilitlediğini söyledi.

Açılan davaların yüzde 98'inin işçi lehine sonuçlandığını belirten Akgündüz, "Dava dosyalarını yetiştirebilmek, vatandaşları mağdur etmemek için, hafta sonunda da gelip çalışıyoruz. Ben 33 yıllık memuriyet hayatımda 2008 yılındaki kadar iş yoğunluğu görmedim" dedi.

Bazı vatandaşların, dava dosyasının harcını yatıracak para bulamadığını ifade eden Akgündüz, çıkan kararların yüzde 50'sinin de işveren tarafından temyize gönderildiğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 21:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?