3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

İş kolikler bile iş yükü altında tükeniyor

Uzmanlar, aşırı iş yükünün işkolikleri dahi etkilediğini belirterek, "Aşırı iş yükünün sonrasındaki stres; uykusuzluk, canlılığı kaybetme, baş ağrısı ve göğüs ağrısına sebep oluyor" dedi. Stresli kişilerde ise çalışma sırasında ani öfke patlamaları, sürekli kızgınlık, yanlızlık ve umutsuzluk duyguları, çaresizlik ile şüphecilik en sık dile getirilen şikayetler oluyor. 

Uzman Psikolog Doktor Dilara Kızılçay, özel şirketlerin çalışanlarına "çalışan sağlığı ve psikolojik destek" konularında bilgiler veriyor. İş hayatının normal hayata etkilerinden ve iş hayatında sağlığan önemine temas eden Psikolog Kızılçay, stresin; sıkıntı, üzüntü, problem, zorlanma, endişe, gerginlik, dert, kaygı kelimelerini ifade ettiğini belirterek, "İş hayatı, insanın çalışırken geçirdiği saatleri fazlasıyla aşan ve hayatın her cephesine yayılan bir öneme sahiptir. Bu sebeple, iş hayatından yansıyan stresler ve bunların sonuçları doğrudan veya dolaylı, gerçekte dünya üzerindeki herkesi ilgilendirmektedir. İnsanın işini sevmesi, doyumlu ve sağlıklı bir hayat için esastır. Ancak aşırı iş yükü kişi işinden hoşlansa bile doğrudan ağır bir strestir. Bazı insanlar yaptıkları işle kendilerini eğlendirirler. İş dışı zamanlarında kendilerine zevk verecek bir şey bulamazlar ve kendilerini işe vermeyi tercih ederler. Bu tür kimselere işkolik denmektedir. Hayatın büyük bir bölümünü işkolik olarak geçiren ve çeşitli sebeplerle yoğun iş yükü altında yaşayan kişiler tükenme durumuyla karşı karşıya kalırlar. Bu tablonun belirtilerinin anlaşılması bazen güç bazen de oldukça kolaydır. Bedensel belirtiler; uykusuzluk, canlılığı kaybetmek, baş ağrısı, ciddi göğüs ağrıları ve genel sağlıkla ilgili belirsiz şikayetlerdir" şeklinde konuştu. 

Davranışlar ve duygularla ilgili belirtilerin daha önce ortaya çıktığını ve daha kolay tanındığını vurgulayan Kızılçay, "Ani öfke patlamaları, sürekli kızgınlık, yalnızlık ve umutsuzluk duyguları, çaresizlik, engellenmişlik, güceniklik, şüphecilik, cesaretsizlik ve can sıkıntısı en sık dile getirilen şikayetlerdir. Stresle başa çıkmanın birçok yolu vardır. Sosyal destek veya tek başına kalma yoluna başvurulabilir. Hedefler belirlenmeli ve planlı davranmak, spor yapmak, derin nefes egzersizleri ve dinlenme hastalığa iyi gelen en etkili yollar arasındadır. Kişiler ayrıca altından kalkamayacakları yükün altına girmemeliler ve meselelerle yüzleşerek çözüm arayabilirler" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 12:52:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?