4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

İşçilerin hukuk zaferi

İşçilerin avukatları ise emsal kararı, krizin faturasının işçiye ödetilmemesi gerektiğinin tescili olarak yorumladı.

Ekonomik kriz sebebiyle 8 Ocak 2009 tarihinde kıdem ve ihbar tazminatı ödenerek işlerine son verilen Mehmet Tükenmez ve Bahtiyar Çalı'nın TOFAŞ hakkında açtıkları işe iade devasının görülmesine devam edildi. Davacılar Bahtiyar Çalı ve Mehmet Tükenmez'in avukatı Özgür Murat Büyük ve Suna Timoçin, müvekkillerinin işe iade edilmesi gerektiğini, çünkü TOFAŞ'ın zarar değil kar ettiğini iddia etti. TOFAŞ'ın avukatı Cenk Doster ise kurumun zarar ettiğine dair gazetelerde çıkan haberleri hakime delil olarak sundu.

Mahkeme bilirkişi raporu doğrultusunda, kriz sebebiyle işten atılan Tükenmez ve Çalı'nın işe iadesine karar verdi.

"TOFAŞ'A DAVA AÇARKEN HERKES BANA 'SEN DELİ MİSİN?' DEDİ"

Karar duruşmasına oğlu ile birlikte katılan Bahtiyar Çalışkan, çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Şu gördüğünüz benim oğlum. Benim yaşıma geldiğinde emekli olmasına 23 yıl kalmış olacak. Ben 8 aydır iş aramama rağmen bulamadım. Oğlum benim durumumda olmuş olsa 23 yıl boyunca ne yapacak. Hala mahkemenin verdiği karara inanamıyorum. Çok mutluyum. TOFAŞ'ta tam 18 yıl 5 ay 21 gün boyunca çalıştım. Kriz var deyip işime son verdiler. TOFAŞ kriz gerekçesiyle o dönemde bin 700'e yakın kişiyi işten çıkardı. İşime son verildikten sonra 8 ay boyunca işsizlik sigortasından aldığım parayla geçindim. 2 ay sonra ise artık para alamayacağım. Zaten başka gelirim olmasaydı geçinemezdim. 3 çocuğum var. TOFAŞ, kar etmesine rağmen krizi bahane ederek işimize son verdi. İşime geri döneceğim için çok mutluyum. Bu mücadelemi tek başıma başlattım. Ben çalıştığım kurumu mahkeme verirken herkes bana, (TOFAŞ mahkemeyi mi verilir? Sen deli misin?) diyerek tepki gösterdi. Dava için 3 bin TL harcadım ve İnşallah işime yeniden başlayacağım" diye konuştu.

"KRİZİN FATURASININ İŞÇİLERE KESİLMESİNİN İNSAN HAKLARI VE HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜK"

Çalışkan'ın İstanbul Barosu'na kayıtlı avukatı Özgür Murat Büyük ise müvekkili ile Türkiye İş ve işçi Burma Kurumu önünde tesadüfen tanıştıklarını ifade ederek, "TOFAŞ'tan daha önce de toplu işçi çıkarmaları olmuştu. Biz tüm dünya ve Türkiye'de kriz olduğunu biliyoruz. Bu her firmayı etkiledi. Ama TOFAŞ gibi büyük firmalar, yaptıkları uluslararası anlaşmalarla kendilerini kriz ve benzeri durumlara karşı güvence altına almışlardır. Herhangi bir satış olmasa bile krizden etkilenmeyeceklerine dair sözleşme imzalamıştır. Hatta işçilerin maaşlarına kadar yabancı ortaklarından hak edişlerini alacaklarına dair kayıt var sözleşmeler düzenlemişlerdir. Biz bunları araştırdık. Bu krizin faturasının işçilere kesilmesinin hem insan hakları hem de hukuka aykırı olduğunu düşündük. Üretim devam ederken bilirkişi heyeti fabrikada incelemelerde bulundu" dedi.

"ALİ TANDIR'IN AÇIKLAMALARINI MAHKEMEYE DELİL OLARAK SUNDUK"

Bilirkişi heyetinin raporunda TOFAŞ'ın krizden kamuoyuna yansıdığı bizimde, fazla etkilenmediğinin ifade edildiğini belirten Avukat Büyük, "Bilirkişi raporundan, TOFAŞ zarar etmediği, tam tersine karında çok az miktarda düşüş olduğu çıktı. Bizim davamız devam ederken TOFAŞ'ın CEO'su Ali Tandır sürekli (Biz krizi fırsata çevirdik. Krizden karlı çıktık) diye açıklamalar yapıyordu. Hatta biz bunların hepsini mahkemeye delil olarak sunduk. Hem krizden etkilendik diyorsunuz hem işçi çıkartıyorsunuz hem de biz krizi fırsata çevirdik diyorsunuz. Bu nasıl tezattır. Davamızı bunun üzerine kurduk ve krizde işçi çıkartmanın bedelini örnek bir davayla ödesin istedik. Davayı bu amaçla açtık ve ve kazandık. Bundan sonra temyiz aşaması var. TOFAŞ eminim bunu temyiz edecek. Çünkü bunun örnek olmasını istemezler. TOFAŞ tarafından 2 bine yakın kişi işten çıkarıldı. Ama bunlardan sadece ikisi dava açtı. Mahkeme, krizin yükünün tamamının işçiye yüklenmemesi gerektiğini tescil etti İnanıyoruz ki Yargıtay bizim kararımızı onayacak. Onandığı takdirde TOFAŞ'a müracaat edeceğiz, işe iade etmezse tazminat ödeyecekler" diye konuştu.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA TOFAŞ'IN KAR ETTİĞİNİ BELİRLEDİ

Duruşmaya katılmayan Mahmut Tükenmez'in (36) avukatı Suna Timoçin ise, "Mahkeme bugün verdiği kararla, işten çıkartılmaların faturasının işçilere kesilmemesi gerektiğini tescilledi. Dava dosyasındaki bilirkişi raporuna bakıldığında TOFAŞ'ın yüzde 3.9 karlılık durumu olduğu belirtilmiştir. Bu TOFAŞ'ın sadece kar oranında bir düşme olduğu, sermayesinde ise herhangi bir düşüş olmadığını göstermektedir. İşçiler için sevindirici bir karar. Emsal bir karar olması için onanması bir yılı bulacaktır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 12:13:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?